Den brittiska organisationen kick it out, som övervakar diskriminering och homofoba liksom rasistiska incidenter inom fotbollen vid matcher och via sociala medier, rapporterar en ”chockerande” ökning av händelser denna säsong jämför med säsongen 2018/2019.

Inrapporterade incidenter inom den professionella fotbollen som handlar om sexuell läggning har närmast fördubblats, från 60 förra säsongen till 117 i år. Rasistiska incidenter har ökat med 53%.

Kick It Out kartlägger även rasism och homofobi i de lägre divisionerna, ”gräsrotsfotbollen”, där det skett en minskning. Det, skriver Kick It Out, handlar dock främst om att Covid-19 gjort att matcher inte kunnat spelas på lägre nivåer.

– I år vände pandemin och mordet på George Floyd världen upp och ned, kommenterar Kick It Outs ordförande Sanjay Bhandari resultatet av rapporten. Fotbollen svarade positivt med klubbar som ökade sitt samhällsengagemang och med spelarna som symboliskt gav stöd till krav på större jämställdhet genom att gå ner på knä. Men under ytan har hat och splittring i samhället fortsatt att vara ett bubblande farligt hot. Våra rapporter tyder på en kraftig ökning av rapporterad diskriminering under de senaste två åren, vilket återspeglar hatbrottsstatistiken från inrikesministeriet. Även den statistiken pekar på en tydlig ökning under de senaste fyra åren.

Till sin hjälp för att kartlägga rasism och homofobi tog Kick It Out även undersökningsföretaget You Gov som frågade 1000 fotbollsfans om vad de sett och hört mellan januari till december 2019. 30% uppgav att de hört rasistiska kommentarer eller ramsor på läktarna och hela 71% sett rasistiska kommentarer riktade mot spelare via social medier. Motsvarande siffra för homofoba uttryck var 32% på läktare och 42% i sociala medier.

– YouGov-undersökningen bekräftar att vår egen studie bara är toppen på ett isberg. Vi sammanställer bara vad som rapporteras in till oss. Vi behöver samla in data genom Kick It Out, klubbar, från brottsbekämpningen, genom styrande organ och andra så att vi får en fullständig bild som ger oss en större chans att hitta bättre lösningar tillsammans.

"Hos oss ingen homofobi", står det på banderollen som 31 augusti 2019 vecklades ut på Stade des Costieres i franska Nimes.

Chris Paouros från organisationen Proud Lilywhites, Tottenham Hotspurs HBTQI+ supporterklubb, konstaterar att rapporten visar att det krävs ett fortsatt arbete mot homofobin inom fotbollen.
– Det är enormt positivt att vi de senaste åren har sett en ökning av aktivism när det handlar om homofobi inom fotbollsklubbarna. Men uppenbarligen finns  det mer arbete att utföra. Fotboll är en sport för alla och vi vet att utbildning är vägen framåt. Vi har alla en roll vi behöver fylla för att säkra inkludering på fotbollsplanen av alla delar i samhället.