Aftonbladet berättar idag om gårdagens turbulens vid onsdagens match mellan San Diego Loylas och Phoenix Rising. Vid åttonde stopptidsminuten i första halvlek kallade Phoenix Risings Junior Flemmings den öppet homosexuelle fotbollsspelaren Collin Martin i San Diego Loyals för ”Butty Boy”, motsvarande bögjävel eller rövknullar-grabb.

Domaren missuppfattade först gruffet och gav Collin Martin ett rött kort varvid den tränaren Landon Donovan grep in och förklarade vad som hänt och det orimliga i att det var Martin som straffades.

Domaren drog tillbaks sitt röda kort mot martin men valde samtidigt inte att straffa Flemmings för hans homofobiska kommentar.

San Diego Loyal tränare Landon Donovan. Bilden från tidigare i år.
I en ordväxling med Phoenix tränare Rick Schantz sa Landon Donovan att ”vi måste få bort det här från sporten”. Svaret från Schantz blev, ”det här handlar inte om rasism”.

– Det handlar inte om rasism detta, de kallade honom gay. De tävlar. Det är homofobi, svarar Donovan.
– Hur länge har du spelat fotboll? svarar Schantz och antyder att det är en normal del av fotbollen att spelarna använder homofoba skällsord.

Donovan tar sig för pannan och fortsätter sedan att uppmana domaren att ge Flemmings rött kort för den homofoba kommentaren.

Så blev det inte och under halvtidspausen beslutade sig San Diego Loylas för att i protest avbryta matchen trots att de hade 3–1 i mål och att matchen är en del av slutspelet för möjligt uppflyttning från USL-ligan till den högre divisionen MLS.