Det tragiska beskedet att Alva Nilsson avlidit nådde QX under onsdagen. Genom åren har hon jobbat för damfotboll.com, Kvällsposten, Feministiskt perspektiv och Fotbollskanalen. Och det var genom twitterkontont ”Fotbollsflatan” hon slog igenom stort och blev rikskändis. Dessutom skrev hon om fotboll för QX och intervjuades själv i QX julinummer 2013 inför Fotbolls-EM. Alva var troligtvis en av de som kunde mest om damfotboll i Sverige och det var efter att hon sett sin första damfotbollsmatch som trettonåring som hon var fast.
– När jag först fick reda på att det fanns ett damlandslag blev jag arg, varför hade ingen berättat det för mig innan? Nu försöker jag göra allt för att andra tjejer inte ska gå med samma okunskap som jag, sa hon i QX.
Alva älskade damfotbollen mest av allt men hon var också en av dem som vågade kritisera damerna när hon tyckte att något var dåligt. Hon var inte rädd för att säga vad hon tyckte.
– Jag tycker inte man ska mesa bara för att det är damfotboll, är det något som jag inte gillar så skriver jag det.

damfotboll.blog skriver Johan Rydén om Fotbollsflatan. ”Hon var både kungen och drottningen av svenskt damfotbollstwitter. Insatt och med stor debattvilja. Det var alltid roligt att klicka in på twitter för att kolla vilka debatter hon höll igång. För tre–fyra år sedan tog Alva bort sitt twitterkonto. Svenskt damfotbollstwitter har inte varit sig likt sedan dess. Utan Fotbollsflatan blev det betydligt färre debatter, och de som hölls var sällan intressanta. Jag har många gånger hoppats att hon skulle komma tillbaka och sätta fart på debatten igen. Nu är det hoppet ute. Fotbollsflatan finns inte mer.”

Att Alva tyckte bättre om damfotboll än herrfotboll var inget hon hymlade med, även om hon självklart kunde njuta av en bra herrfotbollsmatch. Däremot hade hon väldigt svårt för den manliga supporterkulturen som vuxit fram, där man istället för att heja på sitt lag buar och hatar motståndarna.
– Fotboll handlar om kärlek, sa Alva. Att älska sitt lag, inte hata sin motståndare.
Alvas stora engagemang för svensk och internationell damfotboll har gjort ett stort avtryck hos både spelare, fotbollssupportrar och media. På sociala medier har de uttryckt sin sorg över Alvas bortgång.
Landskampen mellan Sverige och Island på Ullevi i oktober blev Alvas sista uppdrag för Fotbollskanalen.
Alva Nilsson blev 33 år.