Sverige laddar för fullt för sin första match i EM i Fotboll. Matchen hålls i Ukraina där nyligen hbt-aktivister misshandlades av antihomosexuella ”huliganer” och där polisen inte lyckades garantera genomförandet av en Pride-parad.
För att uppmärksamma hatet mot hbt.personer i Ukraina och också hur homofobin är spridd inom stora delar av fotbolls-världen, startade Nana Håkansson kampanjen Soccerpride 2012.
På hemsidan tar fotbollsspelare och fans ställning mot homofobin:
Det spelar ingen roll vem du ligger med, det viktigaste är att du är supporter.” Säger t.ex Karl Lundén, vice ordförande Svenska Fotbollssupporterunionen.
Jag hoppas nu att EM i Ukraina och Polen blir ett startskott för en global kamp för jämlikhet, där vi i slutändan kan respektera varandra oavsett sexuell läggning, religion eller hudfärg världen över!”. Så säger David Leinar, lagkapten i ÖIS.
Anton Hysén lyfter en av Soccerprides idéer: ”Jag tycker däremot att svenska supportrar ska ha med sig regnbågsflaggor för att visa var vi står. Det är inte bara det som händer på plan som är intressant, utan det som pågår vid sidan av. Om det är dåligt nu så kan det bara bli bättre i framtiden!
Att bära Regnbågsflagga hur som helst i Kiev är dock inte helt klokt med tanke på de stämningar som råder i landet. Dock uppmanar Soccerpride de som vill markera sitt stöd att ha flaggorna inne på arenan, något Nana Håkansson säger är säkrare.
För de som inte åker kan man visa sitt stöd genom att gå in på hemsidan och lägga en kommentar!
Från Ukrainas hbt-rörelse GayAlliance säger Stanislav Mishchenko att man välkomnar initiativet, men varnar även för att vara för synlig med regnbågsflaggorna.
– Regnbågen är en känd hbtq-symbol i Ukraina och arroganta och intoleranta personer som till exempel nynazister skulle kunna bli våldsamma, därför bör supportrar enbart visar sina regnbågsflaggor när de är försäkrade om att de befinner sig i ett säkert område.


Stanislav Mishchenko från Gay Alliance i Kiev välkomnar SoccerPride 2012, men varanar för att visa hbt-rörelsen sitt stöd överallt i Ukraina.

SoccerPride 2012.com

SoccerPride kan även följas på Twitter, #soccerpride2012