Kanadensiska fotbollsspelaren Quinn skriver historia under OS i Tokyo. Efter lagets seger mot USA igår måndag står det klart att de plockar hem antingen guld eller silver. Den avgörande matchen spelas mot svenska damlandslaget på fredag.

Oavsett hur det går blir Quinn den första öppet transsexuella OS-medaljören, skriver Pinknews.

”Jag är så stolt över mitt lag. De är mina bästa vänner. Jag är så glad att vi tar hem en medalj bättre än brons”, säger Quinn till kanadensiska CBC.

Quinn och det kanadensiska laget vann brons under 2016 års OS i Rio. Tidigare i år kom hen ut som trans och ickebinär via Instagram. Inför OS som drog igång den 23 juli skrev hen följande inlägg:

”Första öppet transsexuella personen att tävla i OS. Jag vet inte hur jag ska känna inför det. Jag är stolt över att se mitt namn i lineupen. Jag blir ledsen av att det har funnits OS-tävlande före mig som inte har kunnat vara sig själva på grund av hur världen ser ut.”

Quinn känner sig optimistisk inför en förändring av regler och attityder i sportens värld, men medger också att hen är medveten om dagens verklighet:

”Transflickor som utestängs från sport. Transkvinnor som möter diskriminering och fördomar när de försöker följa sina drömmar. Kampen är långt ifrån över… och jag kommer att fira när vi alla är här.”