Bland Pias främsta meriter syns två OS-guld med USA. I fem år har hon coachat det amerikanska landslaget. Men i går gjorde Pia Sundhage sin sista match med dem. Matchen slutade 8–0 till USA.

Redan innan avspark gick det Amerikanska fotbollsförbundet ut med ett pressmeddelande om att de söker ny förbundskapten och att Pia ”letar nya jobbmöjligheter i Sverige”. Men i natt kom det efterlängtade beskedet att Sundhage bli Sveriges kapten.
– Jag har länge drömt om att få bli svensk förbundskapten och det är riktigt kul att EM spelas på hemmaplan, sa Pia i en intervju med QX, i samband med att det blev klart att Thomas Dennerby slutade som tränare förra månaden.

Pia Sundhage säger att hon är glad och förväntansfull inför det nya jobbet. Och det är det fler som är.
– Jag fick gåshud och började gråta när jag fick veta, säger Alva ”Fotbollsflatan” Nilsson, som är fotbollsexpert.

Redan i juli förutspådde hon att Pia skulle bli kapten, eftersom Thomas Dennerbys kontrakt med Sveriges damer och Pia Sundhages kontrakt med USA:s damer gick ut samtidigt. Dessutom hade hon ”hört” att Pia var på väg hem.
– Att Pia blir kapten betyder så mycket för svensk damfotboll. Hon är en profil och kommer synliggöra damerna och marknadsföra EM som spelas i Sverige nästa år. Pia är svensk damfotboll och hela historien och framtiden, säger Alva ”Fotbollsflatan” Nilsson.