”Det är lite Brokeback Mountain över det hela…”

En öppet gay programledare i en sportkanal – ovanligt men kul. Vad är ”En Resa i Hästväg”?
– Visst, det borde finnas fler, eller hur? En Resa i Hästväg är ett väldigt annorlunda sportprogram. Det är jag och min kollega Björn Ekmark som gör en roadtrip genom sommar-Sverige i jakten på vackra hästar, levande människor och historier som aldrig berättas. Lite som Thelma & Louise. Fast med vår kameraman Blomman i baksätet istället för Brad Pitt.

Programmet hade premiär i onsdags, hur har mottagandet varit?
– Fantastiskt måste jag säga. Bra recensioner och både hästfanatiker och vanliga tittare har hört av sig och berättat att de både skrattat och gråtit till programmet. Det känns lite overkligt faktiskt, vi var oroliga på förhand eftersom programmet är så annorlunda.

I trailern ser man två män, hästar och en massa solnedgångar. Det är lite Brokeback Mountain över det hela…
– Ha ha ha… jo, jag har tänkt tanken flera gånger när vi suttit och redigerat. Men Björn är straight, trots att han varit spelande tränare för fotbollslaget Stockholm Snipers och har Anita Linblom som profilbild på Facebook. Att han gett sig själv smeknamnet ”Tjuren från Bromsten” och ser varje fruntimmer som en fura färdig att fällas är en annan sak. Men lite gay blir det faktiskt.

Hur menar du då?
– Under resans gång stannar vi till exempel till och grillar hemma hos två travbögar i Årjäng. De äkta makarna Daniel&Daniel berättar om hur det är att komma ut i en konservativ sport och om känslan när man tror att man är den enda bögen i hela trav-Sverige.

Måste man vara tycka om hästar för att titta?
– Nej. Det är ett program klätt i sommarshorts och solnedgångar med mycket kärlek och värme – för alla. Speciellt nu när hösten smyger sig in under kragarna som en förlupen kylskåpspust väcker det sommarminnena till liv för en sista njutning. Låter det bra? Programmet överraskar nog på fler än ett sätt. Och sedan är det bra musik.

Du är ju mest känd som travreporter i TV4, vad har du mer gjort?

– Det har mest blivit TV för mig även om jag också skriver en hel del om bland annat opera, resor och annat kul. Visst har det blivit mest Stig H Johansson framför mikrofonerna genom åren, men även mer etablerade QX-namn som Sarah Jessica Parker, operadivan Renée Fleming och Kronprinsessan Victoria.

Vi som missade första avsnittet var kan vi se det?
– Det finns att ses online på webben, titta här: http://www.atgplay.se/?mid=963502C6

Vad får vi se i andra avsnittet nu på onsdag?
– Ni får se mig gråta. Det blir lite tårar och tragedi, men även spänning och smittande skratt. Björn avslöjar knepet bakom en perfekt marinad och får veta vad som behövs för att hålla ihop ett förhållande efter 17 år tillsammans…

Spännande!
– Jepp. Och så massor av hästar förstås!

”En Resa i Hästväg” sänds onsdagar kl. 18:30 i TV4 Sport.
Se trailer här:

Tony och Björn