Trettioettårige Orlando Cruz har varit aktiv inom boxningen sedan 2000 och stod obesegrad fram till 2009(!) då han förlorade en match mot amerikanen Cornelius Eugene Lock. Cruz kategoriseras som fjäderviktare och rankas just nu som den fjärde bäste i världen i sin klass.
Under torsdagen visade han dock att han är bäst på många andra plan och valde att berätta för allmänheten att han är homosexuell.
– Jag har utvecklats både fysiskt och mentalt för att kunna ta det här steget i livet och i mitt yrke. Och jag är medveten om att det kommer att innebära både för-och nackdelar i den här sporten som har en så stor machokultur, sa Cruz när han träffade The Associated Press under gårdagen.
Han fortsatte:
– Jag vill inte gömma någon av mina identiteter. Jag vill att människor ska se mig för den jag är, men att de också de fortsätter att se mig för mina boxningsfärdigheter och min tävlingsglöd. Men jag vill verkligen att barn som mobbas ska veta att man kan komma dit man vill i livet, att allt är möjligt och att vem du är och vem du älskar inte kommer att hindra dig att nå dina mål.
Orlando Cruz tackade även sin familj och sina vänner för stödet de gett honom, och avslutade med:
– Jag är och kommer alltid vara en stolt puertoricansk bög.

Givetvis twittrade landsmannen och tillika öppet homosexuelle Ricky Martin sin stöd efter att Orlando Cruz kommit ut.