Transpersoners vara eller icke vara i sportvärlden har varit ett hett omdebatterat ämne i flera år. Brittiska Thriathlon-förbundet tror sig ha hittat en lösning för att göra triathlon mer rättvist. Igår infördes en ny policy där ”män, transgender och de ickebinära som föddes med manligt kön” får tävla i en ”öppen” kategori. Vidare finns en ”kvinnlig” kategori för cis-kvinnor.

– Tävlingsinriktade aktiviteter måste vara rättvisa. Vi anser att det här är rätt policy för triathlon i Storbritannien, och tiden är rätt, säger förbundets VD Andy Salmon till BBC.

80 procent av förbundets 3167 medlemmar ska ha stöttat de nya kategorierna. Men inte alla: idrottaren Amy Gadd som Pinknews har talat med är ”förkrossad” över förbundets budskap:

– Som transkvinna som deltar i triathlons sedan 2016 är jag extremt besviken över att exkluderas från kvinnornas kategori. De säger att policyn bygger på rättvisa och att ”alla har rätt att definiera sitt egna kön oavsett vad de tilldelades för kön vid födseln” men den erkänner inte mig som kvinna.

Policyn är ”diskriminerande, skadlig och ovetenskaplig”, kommenterar även hbtq-gruppen Athlete Ally.