Fotbollsintresset är stort i Mexiko. Samtidigt dras sporten med problem som homofoba attityder bland spelarna och kränkande glåpord från läktarna. För att försöka jämna ut spelplanen och bjuda in till en mer öppen fotbollsmiljö grundades fotbollsklubben Muxes år 2018.

Regnbågsflaggorna vajar bland klubbens supportrar och många av spelarna är gay – även om det enda kravet är att man går med på klubbens hbtq-vänliga värderingar.

– Idén bakom Muxes är att bekämpa homofobi, rasism och allt som står i vägen för inkludering. Många inom fotbollsvärlden stöttar communityt, men de vågar inte ta in en homosexuell spelare för att inte stöta sig med fotbollsförbundet eller det egna laget. Vi tar in alla oavsett läggning, berättar fotbollsklubbens ordförande Gerardo Ramírez för Bolavip.

I Club Muxes är män som kvinnor och transpersoner välkomna att spela i den öppna, kvinnliga eller professionella klassen. För många av spelarna har klubben blivit ett sätt att få lira boll utan att behöva dölja sin sexualitet eller riskera diskriminering.

– Fotboll fångade mitt intresse sen jag var barn. Men min bror drog alltid homofoba kommentarer om hur sporten var till för män, och för de starka. Så jag förtryckte mig själv jämt, berättar spelaren Jesús Trejo Hernández för Milenio.

– Vi hade en pappa här som hade en inskränkt macho-bild av världen. Men av nyfikenhet kom han för att se sonens match, och överraskades av hur bra killarna spelade. Sen blev han ett troget fan, säger ordförande Gerardo Ramírez.

Och Club Muxes kan glädjas åt många framgångar. SVT berättar att klubben klättrar i det mexikanska seriesystemet och har nyss fått ett stort idrottsmärke som sponsor.