En dag kvar till avspark

Aldrig förr har ett mästerskap för damerna fått så mycket uppmärksamhet. En stor del spelar självklart den nye förbundskaptenen Pia Sundhage. Hon har under våren och sommaren synts i både TV- och tidningsintervjuer, hörts i radio och verkligen gjort sitt yttersta för att lyfta damfotbollen. Hennes kamp kan du se i dokumentärserienI damfotbollens tjänst på SVTplay. En annan dokumentärserie på som SVT sände är ”Den andra sporten”. En tredelad dokumentär om damfotbollens framväxt som även den går att se på play.

Caroline Seger, som är öppet homosexuell, gästade Gina Dirawi i Hallå P3. Där fick vem som hellst ringa in och ställa sina frågor till lagkaptenen. En av frågorna var om Seger själv fick välja en startelva, hur skulle den se ut? Hon var även först ut av fem i TV4s serie ”Inför fotbolls EM”. I den serien får vi även följa Lisa Dahlkvist Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Lotta Schelin.

Och när du ändå är igång så kan du lika gärna lyssna på Lotta Schelins sommarprat från 2012 där hon pratade om:
– Att vara liten och gråta för att man inte kan bestämma sig för om man ska bli fotbollsproffs eller sångerska; om att bli bedömd för sitt utseende som professionell idrottsutövare, migrän i en miljö full av press och vikten av att tro på det man gör och känna trygghet i sig själv – och fan ha roligt!

Glöm inte att följa allt under EM i QX fotbollsblogg ”Fotbollstjejerna”.