Alva har sett de flesta matcher live. Hon har flängt mellan Göteborg, Linköping, Norrköping och Halmstad och inte vilat en sekund. Igår kväll var hon på Tysklands öppna träning och hon har följt det tyska laget i den här turneringen.
Du var på träningen igår hur ser det tyska laget ut?

– Dagen-innan-match-träningar säger egentligen väldigt lite. Spelarna är mest bara ute på planen för att känna på gräset och försöker slappna av inför vad som komma skall. Jag observerade dock två saker. Den tyska anfallsstjärnan Célia Okoyino da Mbabi testades för spel imorgon. Men mycket tyder på att hennes baksida inte håller för spel.
Vad skulle det betyda om hon inte kan spela imorgon?
– Det skulle vara ett stort avbräck för det tyska laget som redan innan EM hade multum av spelare på skadelistan.
Observerade du något annat?
– Ja, jag, som gammal målvakt, tittade lite extra på en av världens
bästa målvakter – Nadine Angerer. Under avslutsövningen fick hon ett hundratal skott på sig. Hon släppte in 41 skott, var av 26 av dem hon släppte in var låga bollar. Och det syntes att hennes medspelare siktade mot stolprötterna. Nu är det inte så enkelt att man kan se hennes svagheter efter en träning, men mitt tips till Sverige är: skjut lågt – gärna så nära den högra stolpen ni bara kan.



Så, vad har egentligen Sverige att vänta imorgon? 

– Ett Tyskland som inte har imponerat hittills i turneringen men troligen kommer höja sig ett snäpp i denna match. Tyskland är regerande mästare och förbundskaptenens jobb hänger i en mycket skör tråd om Tyskland inte skulle vinna. Tyskland har alltid varit ett stort, tungt, fysiskt lag med många individuellt skickliga spelare. Nu spelar de bollen snabbare, anfaller så ofta de kan och har en del problem med skador. Men jag säger precis som samtliga spelare i den svenska truppen: Tyskland är Tyskland, man kan aldrig räkna bort Tyskland.


Vad har Sverige för styrka resp svaghet?

– Sveriges styrkor är farten i anfallsspelet. Kantspelarna löper som om det inte finns någon morgondag och även anfallsparet Lotta Schelin och Kosovare Asllani har visat prov på bra samspel och mycket rörlighet. Det kan bli gynsamt mot Tyskland backlinje.
Det enda jag egentligen känner mig orolig över i det svenska laget är försvarsspelet. Försvaret har inte satts under prov hittills i EM och jag tycker det ser rörigt ut där bak. Alla försvarsspelare är individuellt skickliga, men de tycks inte vara samspelta. Och det kan straffa sig. Men, det får bära eller brista liksom.



Vilka spelare tror du kommer göra mål? (om det blir några)

– Mål blir det, det är jag nästa helt övertygad om. Något säger mig att Caroline Seger kommer att näta, att hon skulle gå mållös ur detta mästerskap tror jag inte. Sen tror jag på Josefine Öqvist. Hon är den enda svenska spelare som gjort mål i två VM-semifinaler. Det skulle inte förvåna mig om hon fick sätta bollen i en EM-semifinal också.



Hur kommer det att gå?

– Jag är ledsen. Men jag varken kan eller vill svara på den frågan. För mig är just den här matchen något jag drömt om i halva mitt liv, 13 år. Jag har drömt bra drömmar om matchen, men också mardrömmar. Ena sekunden är jag övertygad om att Sverige kommer att vinna, nästa sitter jag i soffan med tårar i ögonen för att jag tror att Sverige kommer förlora. Känslorna svänger från minut till minut och jag är ungefär lika stabil just nu som en höna någon just huggit huvudet av. Jag sprattlar till och fylls av energi, bara för att sedan sjunka ihop igen.
MEN det jag kan säga är att Sverige har en bra chans att äntligen, äntligen skrämma iväg det Tyska spöket. Om de lyckas? Det vet vi först ikväll.



Vilket lag ser du helst att Sverige möter i en eventuell final?

– Danmark! Utan tvekan. Av två anledningar.

1. De har redan överträffat sig själva.
2. Norge lyfter sig alltid när de möter Sverige i mästerskap, och allt som oftast brukar de vinna.
3. Danmarks kvartsfinal gick till förlängning och straffar. Och nu när det är så kort tid mellan matcherna kan den extra-halvtimmen de fick i benen betyda en hel del.
Jag tror helt enkelt att Sverige skulle ha större chanser mot Danmark i en eventuell final.