Galorna duggar tätt just nu och på måndag är det dags att hylla Regnbågsvärlden tillsammans med QX. Sedan är det i maj du har chansen att just hylla de som engagerat sig i hbtq-frågor under 2023.

Folkspel står bakom galan ”Årets Eldsjäl” som arrangerats sedan 2008. I år är kriterierna för att bli nominerad till kategorin ”Årets Idrottsförening” engagemang i just hbtq-frågor.

De tre föreningar som tävlar om att vinna är Qviding FIF i Göteborg, som vi sett delta aktivt under WestPride och som samlar kring 1000 barn, unga och seniorer i olika idrotter.  Den andra att nomineras är Malmö Historiska Fäktskola som med sina idag 65 medlemmar arbetar både med hbtq-frågor och att motverka den machokultur som finns för ofta inom kampsporten. Stockholm Roller Derby Leauge är den tredje som tävlar om titeln. I nomineringen förklaras att föreningen ”utmanar idrottens traditionella hetero- och cisnormer och tar ställning för hbtq-personers rättigheter – och utgör ett bra exempel på hur det går att göra idrottens värdegrund till handling.”

Röstningen görs via Folkspels hemsida och pågår fram till och med den 30 april. På röstningssidorna kan du läsa mer om föreningarna och se filmer om verksamheten.