Filmen när Otto Drakenberg tar upp kvinnnors och hbtq-personers rättigheter i Saudiarabien har blivit viral. Händelsen utspelade sig i november förra året och fångades på film av svenska fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes. Dessa uppseendeväckande scener utspelade sig på internationella fäktförbundets kongress i Lausanne i november. Något som Dagens Nyheter var först med rapportera om.

Protesterna i lokalen bröt ut när svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg ville lyfta HBTQ-personers rättigheter. Han blev tillsagd av vice ordförande att sluta prata och deltagarna i lokalen försökte överrösta Otto med bankande och buande. Men Otto stod på sig och höjde rösten.

Enligt Drakenberg var målet med sitt anförande att lyfta problemet med sportswashing.

–Det är problematisk att ett land som Saudiarabien anordnar mästerskap då man inte respekterar kvinnors och HBTQ-personers rättigheter.

– Jag har aldrig sett någon bli bemött på det där sättet även om Sverige har rest obekväma frågor förr om åren också. Det är chockartat, säger Otto Drakenberg till SVT Sport.

Se filmen här!