Rysslands nya antigaylagar gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland. Personer som visar en ”otraditionell relation” omkring minderåriga, eller har symboler som regnbågsflaggor, kan fängslas i 15 dagar eller portas från OS och fotbolls-VM.
Kajsa Bergqvist som nu landat i Moskva för att följa friidrotts-VM på plats funderade på att inte åka.
– Det var väldigt delade känslor kring det. Jag funderade på att skita i det, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:
Putin är verkligen inte min idol. Och träffar jag på honom i ”vip:en” ska jag nog tala om det för honom också.
Under gården skapade höjdhopparen Emma Green stor uppmärksamhet i medier då hon hade målat sina naglar i regnbågsfärgerna och lagt ut på instagram och hashtaggat #pride #chanelcolor #moscow2013
Något som Kajsa hyllar.
– Det är fantastiskt att hon väljer att göra det, för det är väldigt lätt att välja att inte göra det. Man kanske kan tycka att det är besvärligt. Även om det är en liten grej som att måla naglarna så är det jättebra. Jag blir jätteglad, säger Kajsa Bergqvist till Aftonbladet.
Även ishockeyspelarna Henrik Zetterberg och Victor Hedman, samt längsskidåkarna Anders Södergren och Marcus Hellner har fördömt de nya antigay-lagarna.