QX fick exklusiv pratstund med
Emma Green Treagro

När höjdhopparen Emma Green Tregaro målade naglarna i regnbågens färger under VM i Moskva exploderade nyheten på sociala medier och skapade rubriker i tidningar och på TV världen över. Hon överöstes med hyllningar och fick snabbt 8000 nya följare på instagram. QX fick en exklusiv pratstund med Emma, dagen efter hemkomsten från Moskva.
Hej Emma, och välkommen hem!
– Tack!
Är det skönt att vara hemma igen?
– Ja, faktiskt. Det är alltid skönt att komma hem efter att man varit ute och tävlat, men den här gången är det lite extra skönt (skrattar).
Hur har dagarna i Moskva varit?
– De har varit bra. Jag var där i nästan två veckor och arrangemanget har varit bra. Landet är annorlunda och det kan vara lite svårt att få kontakt med folk eftersom många inte pratar engelska. Vi deltagare lever lite i en skyddad verkstad när vi är på såna här tävlingar, men jag och Yannick tog metron en dag för att se stan, men det var helt omöjligt att förstå alla skyltar (skrattar).
Usain Bolt sa att han tyckte det var väldigt få människor som log…
– Ja, det tänkte jag också på. Kan man inte prata med varandra så försöker jag få någon att le i alla fall, men det var jävligt svårt alltså (skrattar).
Vi går rakt på sak, regnbågsnaglarna, hur kom de till?
– Det var lite slumpartat faktiskt. Första dagen när vi kom upp till vårt hotellrum som låg på 18:e våningen så drog jag isär gardinerna för fönstren och möttes av en häftig utsikt över staden och med en gigantisk regnbåge över himlen. Och efter debatten som varit innan om Putins anti-homolag så tyckte jag det var kul. Så jag tog en bild och la ut på instagram och skrev ”Moskva välkomnar mycket passande med en regnbåge”. Då var det en vän som kommenterade bilden och skrev ”Vill gärna se fler regnbågar i Ryssland, vad sägs om nytt nagellack under tävlingen?”. Det tyckte jag var en bra idé så jag berättade för Yannick vad jag tänkte göra och han tyckte det var grymt, så fick det bli.
Hade du med dig nagellack i alla färger?
– Ja, rätt mycket, men jag fick gå och köpa gult och lila. Jag köpte Chanels lila eftersom den hette ”Provocation” (skrattar). Det passade ju bra.
Vad var anledningen till att du ville måla dem i regnbågens färger?
– Ingen har väl missat vad som händer i Ryssland och de lagar som förbjuder gaypropaganda och för mig var det här ett sätt att visa att jag inte håller med dem. Att jag inte står bakom deras lagar och att visa att alla måste få vara den man är. Jag förstår inte hur kärlek kan vara fel, hur det kan skada? Kärlek är något fint. Så det var ingen protest på något sätt, men ett sätt att visa var jag står. Det är en grundläggande värdering hos mig att alla människor är lika mycket värda. Och att en person kan vara ihop med någon av samma kön är inget konstigt för mig.

Läs hela intervju med Emma i QX september som du kan ladda ner här.


Ladda ner QX september 2013 som PDF

I QX september berättar hon om hur hon kände kring det som Isinbajeva sa på presskonferensen, om sina nya gayfans, om följarna på instagram och om Gaygalan den 3 februari..