– Många transpersoner och ickebinära avstår ifrån idrotten på grund av flera faktorer, så som starka könsnormer, otrygghet och ibland direkt exkludering på grund av trans-erfarenhet.

Under devisen att ingen ska lämnas utanför, och ur Albas egen aktivism som transkvinna, så vill hon att Transcend vara ”en slags rutschbana för unga och unga vuxna in i klättringen”.
– Sporten i sig är kreativ, mångsidig, social och en möjlighet till att upptäcka och finna intimitet med naturen!

I maj kommer därför Transcend till klättergym runt om i landet för att bjuda på klätterworkshops, community och massa nyttiga tips och tricks för att komma igång eller fortsätta med klättring. Den första träffen är i Stockholm den 6 maj, på Mathilda Söderlunds klättergym Moumo på Södermalm. Programmet fortsätter sedan i Göteborg den 20 maj på Klätterfabriken, och avslutar i Malmö den 27 maj på Klättercentret nära Rosenlund.

Efter detta blir det stora final med Transcend klätterkollo i Albas hemtrakt i norra Bohuslän, den 25-27 augusti.
– Vi bjuder in internationella klättrare inom trans/ib-communityt för att dela med sig av sina resor och sin klättring, och så blir det späckade dagar av utomhusklättring i världsklass och lägereldar.  Boendet är Bohusläns klätterklubbs klubbstuga med camping.

Allt bortsett från resekostnader är gratis, nyktert och av, med och för transpersoner och ickebinära.
Här anmäler du dig.