EuroGames 2003

För åttonde gången i ordningen inbjuder en europeisk storstad till idrottstävlingar med homoförtecken. I år har turen kommit till Köpenhamn och i slutet av maj samlas över två tusen deltagare för årets tävlingar.
Eurogames, The European Gay & Lesbian Sports Championship, startades i början av 1990-talet. Tanken var att idrottsmän och kvinnor skulle ges utrymme att vara öppna med sin sexuella läggning även i idrottssammanhang. Det som år1992 samlade ett par hundra deltagare drar idag flera tusen deltagare och åskådare. Marc Northern, som sitter i kommittén som organiserar Eurogames i Köpenhamn, berättar att de fått in anmälningar från drygt 2500 deltagare. Tävlingen anordnas i samarbetet med DGI (Danske Gymnastik og Idrætsforeninger) nere på DGI Byen i centrala Köpenhamn.

– DGI ser det som en viktig uppgift att profilera lesbiska och bögar inom idrotten och står för redskap och lokaler under tävlingen. Även turistorganisationen Wonderful Copenhagen har insett vikten av att locka gayturister till Köpenhamn, så även de är med och stöttar tävlingen på olika sätt.
Platsen för Eurogames skiftar från år till år. De senaste städerna har tävlingen hållits i Berlin, Paris, Zürich och Hannover. München ligger i startgroparna inför nästa år.
Av årets samtliga tävlande kommer endast 48 från Sverige, vilket Marc Northern tror beror på bristfällig marknadsföring i Stockholm och Skåne. Över tusen deltagare kommer från Tyskland, men även länder som Island och Australien bidrar med tävlingssugna idrottare.
Det totala antalet idrottsgrenar är tio, även om endast sju av dem är officiella grenar. Bowling, rodd och femkilometerslöpningen ”Rainbow Run” är inofficiella, men nog så populära, grenar i det danska Eurogames.
– Vinsterna i de officiella grenarna är som vanligt guld-, silver- och bronsmedaljer. Och så äran förstås. I övriga arrangemang är det lite annorlunda, som till exempel i Rainbow Run där inte bara den snabbaste vinner, utan även den äldsta, den yngsta och den bäst klädda, berättar Marc Northern med ett nöjt skratt.
Vid sidan av själva idrottandet och tävlandet pågår en mängd fester och sociala arrangemang under de fyra tävlingsdagarna. Intresset för de så kallade Hosted Dinners, där utländska deltagare bjuds på middag hemma hos danska deltagare, har varit enormt.
– Det är detta som karaktäriserar hela Eurogames – nyfikenheten och intresset för varandra. Folk vill umgås med andra deltagare även utanför tävlingarna och jag ser det som en stor fördel att man inte bara delar gayvärlden utan även ett stort intresse för idrott, påpekar Marc Northern.

Den 30 maj arrangeras den stora tjejfesten ”Sporty Chicks on the loose”. Dagen därpå hålls ”X-party” – en fest som kommer att hållas i hela DGI Byen med olika dansgolv i varje idrottshall. Festen har redan nu lockat flera tusen deltagare och kommer bland annat att erbjuda disco-bowling och en chillout area vid den ovala poolen.
Att gå på tävlingarna i DGI Byen är gratis och Marc Northern påpekar att det finns vissa man absolut inte får missa.
– Dans och simning måste man se. De är så roliga publiksporter, särskilt dansen eftersom deltagarna ofta tar med sig sin helt egna fanclub och kommer i hela gäng som hejar på varandra. Stämningen blir verkligen speciell och även om man är helt oinsatt i idrott så är det roligt att titta på.

Eurogames pågår från den 29 maj till den 1 juni runt om i Köpenhamn. För mer information om tävlingar och fester, se länk nedan

http:// www.eurogames.info

Publicerad: 2003-05-30 18:13:45