Den historiska händelsen utspelade sig på bana 17 då ryska Daria Kasatkina och belgiska Greet Minnen möttes i den tredje omgången av US Open i New York. Kasatkina vann med 6-3 6-4 och man tror att detta faktiskt är första gången två öppet homosexuella spelare möts i en match i en Grand Slam-turnering. (De fyra Grand Slam-turneringar är Australian Open, US Open, Franska Mästerskapen och Wimbledon)
Det har dock höjts röster på sociala medier att öppet gay tennisspelare mött varandra tidigare, som exempelvis tennislegenderna Billie Jean King och Martina Navratilova, men många av de idag öppet gay spelarna kom inte ut förrän efter dessa matcher spelades.
Trots förlusten var Greet Minnen glad efter matchen och sa att det var ett ”nöje” att skriva historia med den ryske tennisstjärnan.
Kasatkina och Minnen, båda 26 år gamla, känner varandra bra sedan tidigare och har bland annat spelat dubbel ihop i Wimbledon 2019 – vilket även det markerar ett historiskt ögonblick för HBTQ-communityt då de var de första öppet homosexuella spelarna att spela dubbel ihop i en stor turnering.