I Saudiarabien är samkönade kärleksrelationer belagda med dödsstraff. Både det, trakasserier och misshandel av homosexuella förekommer i landet.

Trots det väljer den spanska La Liga att även i år förlägga Supercopa de España i diktaturen. Onsdag kväll spelade Atlético Madrid mot Real Madrid och i kväll torsdag spelar FC Barcelona mot Pamplona-laget CA Osasuna och på söndag är det final.  Matcherna spelas på Al -Awwal Stadion i Riyadh, hemmaarena för fotbollsklubben Al Nassr dit Cristiano Ronaldo är värvad.

Den italienska nyhetstidningen Gay.it uppmärksammar idag att FC Barcelona gått ut med en uppmaning till alla sina fans. I denna varnas de katalanska fansen bland annat att inte visa någon som helst sympati med Saudiarabiens hbtq-personer som hotas av dödsstraff.

Det rekommenderas att visa respekt och försiktighet i offentliga beteenden och i uttryck av kärlek. Oanständigt beteende, inklusive alla handlingar av sexuell natur, kan ha juridiska konsekvenser för utlänningar. Även relationer mellan personer av samma kön och uttryck av stöd till hbtqi+gruppen, även på sociala medier, kan vara anledning till sanktioner. Dessutom bör man undvika konsumtion, försäljning eller köp av narkotika och alkohol, eftersom det är strängt straffbart. Utöver detta bör man också respektera lokala sedvänjor och undvika stora folksamlingar, särskilt på offentliga eller religiösa platser, eftersom aktiviteter som regeringen anser strider mot allmän ordning är förbjudna.

Gay.it konstaterar även att FC Barcelona vid flera tillfällen har markerat mot homofobi inom fotbollen.

Uppenbarligen står oljedollar numera högre i kurs än regnbågsfärgade armbindlar.