Den kanadensiska, tidigare världsmästaren stavhopp, Shawn Barber har avlidit bara 29 år gammal meddelades under torsdagskvällen svensk tid. Hans död har chockat friidrottsvärlden.

Barber blev världsmästare 2015 vid Friidrotts-VM i Beijing. Hans rekord utomhus var 6 meter och inomhus 5,93.

Han avled på grund av ”medicinska komplikationer” i sitt hem i Kingswood, Texas.

Shawn Barber kom ut via sin Facebook som gay 2017 och sa då bland. annat Gay och stolt! Tack till mina föräldrar för att ni var ett så stort stöd. Jag fortsätter att växa som person och har en fantastisk stödgrupp. Mina föräldrar är mitt största stöd och har hjälpt mig mycket på sistone. Till mina vänner, ni är alltid mina vänner och jag älskar er också!”.

Det blev den enda kommentar han gjort om att han var gay, berättar Outsports.com.

Året innan var det skandalrapporter om honom på grund av att han testat positivt för kokain. Han undvek dock straff eftersom han då sagt sig ha träffat en kvinna via en dejtingsajt som skall ha varit kokainbrukare. De två skall enligt hans uppgifter då ha haft intimt umgänge vilket skulle förklara att han testat positivt.

Armand Duplantis har kommenterat med att skriva ”Vila i frid min vän”. Till Sportbladet säger Greg Duplantis, Armands far, att Shawn var en ”en genomgod person som alltid var villig att sträcka ut en hand och hjälpa till” och att han var stöttande när Armand Duplantis började tävla. Enligt Greg skall de två ha hållit kontakten genom åren och att Armand Duplantis nu är ”väldigt ledsen”.