Han berättade för sin mamma på nyårsafton för två år sedan. Ett par timmar efter tolvslaget när vännerna gått hem från festen ringde han och väckte sin mamma och berättade att han gillar killar.
– Hon låg ju och sov och svarade typ ”hur menar du nu?”, säger han på bred värmländska.
Marcus Juhlin är 22 år och uppväxt utanför Karlstad med mamma, pappa och två bröder. Han intresserade sig tidigt för två idrotter – amerikansk fotboll och dans.
– Jag dansade bugg och swingdans, säger han. Och jag var rätt bra på det faktiskt och tog bland annat brons i nordiska mästerskapen. Amerikansk fotboll började jag med när jag var tolv år och det håller jag fortfarande på med. Jag kan inte tänka mig ett liv utan amerikansk fotboll.
Marcus spelar i Carlstad Crusaders i den högsta divisionen i Sverige. De har vunnit svenska mästerskapen fyra år i rad.
– Vinner vi i år blir vi historiska, säger han. Inget annat lag har vunnit SM fem år i rad.
Han berättar om den fantastiska sammanhållningen i laget.
– Båda mina bröder spelar i laget och jag har mina bästa kompisar i klubben.
Men för ett par år sedan insåg Marcus att det var dags att göra något åt de känslor han burit på sen han var liten.
– Jag har känt på mig ända sedan jag gick på mellanstadiet att jag inte var som alla andra, säger Marcus. Det är svårt att förklara, men jag hade en sån där ”fråga chans på”-flickvän i sjätte klass, men det har aldrig känts rätt. Det var roligare att hänga med mina killkompisar än att pussas med henne och hålla handen. Tjejer var tråkiga och jag vet att jag tänkte ”jag kan inte tillbringa ett helt liv med en tjej” (skrattar)… Då var jag 12 år.

Marcus skrev ett mail till QX-redaktionen före jul och berättade att han var redo att ta steget ut, med lite hjälp.
Varför skriver jag då denna text till er? Jo.. Jag vill att folk ska se att jag, precis som alla andra, är en människa. En homosexuell människa som nu skiter i allt jag tidigare tänkt och som nu vill kliva fram som en stolt bög trots att jag tävlar och tränar på högsta möjliga svenska nivå i en av de manligare sporterna som finns. Jag är redan den jag vill vara. Den jag alltid varit. Men jag vill inte längre stå med garderoben öppen, redo att hoppa in i den när jag behöver. Hjälp mig stänga skiten och ta klivet ut mot ett bättre och roligare liv utan begränsningar!
Och så fick det bli.


[image id="103949" align="left"]
Läs hela intervjun med Marcus i QX april som du kan ladda ned här: