Den svensk-bosniske fotbollsspelaren Anel Ahmedhodžić förklarar för Fotbollskanalen varför han i början av december valde att inte bära en regnbågsfärgad kaptensbindel i matchen mellan hans Sheffield mot Liverpool.

Ahmedhodžić, uppväxt i Malmö och inledde sin fotbollskarriär i Malmö FF, nu spelande för Sheffield och det bosniska landslaget berättar att han som muslim inte ville bära regnbågsfärgerna. Enligt Ahmedhodžić går budskapet om hbtqi+personers lika rättigheter emot hans tro.

Sedan 2016 har brittiska premier League markerat inkludering och även visat välkomnande för hbtq-personer som fotbollsspelare, genom att uppmana kaptenerna i varje lag att vid ett tillfälle byta den ordinarie kaptensbindeln till en regnbågsfärgad. Ahmedhodžić blev den förste att inte delta i denna markering om inkludering.

– Så klart stöttar jag allas rätt till att vara den de vill, jag har inget emot det, säger han dock till Fotbollskanalen.

Han säger sig respektera hbtq-personers val men vill också att ”folk” respekterar hans. På frågan om att tycker att HBTQ-personer skall ha samma rättigheter som alla andra svarar han ”absolut”. ”Det är väl självklart”. ”De får leva hur de vill, jag har absolut inget emot det”. Men säger att ”jag och min familj har våra egna regler” och förklarar åter att det är emot hans religion att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel i syfte att stötta HBTQ-personers rättigheter.

Han säger även till Fotbollskanalen att Sheffield förstod hans beslut.