Den brittiska Formula 1-föraren Lewis Hamilton fortsätter att stå på sig. Under fredagens Formula 1 Spanish Grand Prix vid racerbanan Montmelo utanför Barcelona, där han kom trea, valde han återigen att ha en regnbågsfärgad hjälm. På hjälmen stod dessutom budskapet att ”Love is Love”.

Han uppmärksammades första gången i hbtq-sammanhang när han 2017 la ut en video på sociala medier där han sa till sitt syskonbarn att denna som pojke inte skulle ha på en prinsessklänning. Efter hård kritik togs videon ner. Och Lewis Hamilton är idag närmast militant förespråkare för hbtq-rättigheter.

Första gången den regnbågsfärgade hjälmen, då med budskapet ”We stand together”, syntes var vid Qatar Grand Prix 2021. Samma hjälm bar han senare vid tävlingar i Saudiarabien, Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten, berättar The Pink News. Han har även tävlat i Ungren och i Bahrain liksom i Miami och markerat mot anti-hbtq-lagstiftningar.

Lewis Hamiltons hjälp vid the Qatar Formula One Grand Prix 20 november 2021

Frågan om hans hjälm har varit uppe till diskussion inom FIA (The Automobile Federation) där det prövats om en regnbågsfärgad hjälm bryter mot policyn att förare inte skall göra ”politiska, religiösa eller privata statements”.

Enligt Outsports.com sa han i samband med vinterns Formula 1 i Qatar att han med sin regnbågsfärgade hjälm främst vill påverka en konversation: ”Det är alltidbar att väcka medevtenhet för saker, men det handlar mer om arbetet som görs i bakgrunden, samtalen du har löpande.”

– Det har tagit väst en lång, lång tid att nå dit de nu är, sa han vidare om valet att ha en regnbågsfärgad hjälm.
– Det vi kan göra är att försöka vara positiva när vi kommer till dessa platser och ta tillfället i akt. Det är därför jag fortsätter bära hjälmen.