Tjeckiens Vondrousova vann förra året. I år är Polens Swiatek och amerikanska Gauff toppseeedade, men det finns ingen svensk på damsidan. QX har kollat in fem damspelare som är öppet hbtq. Kommer någon av dem lyfta bucklan på Wimbledons centrecourt den 13 juli?

Daria Kasatkina
Den ryska tennisstjärnan Daria Kasatkina är seedad 14 i Wimbledon 2024 och blev den mest profilerade gaytennisstjärnan på WTA-touren när hon kom ut offentligt i juli 2022. 27-åringen, vars högsta ranking är 8, nådde kvartsfinal i Wimbledon 2018, hon bekräftade sin relation med den olympiska konståkaren Natalia Zabiiako via Instagram. Under åren har Kasatkina varit en uttalad kritiker av Rysslands invasion av Ukraina och landets anti-gay lagar – även om hon fått betala ett högt pris. ”Det är osäkert för mig nu med den regim vi har. Att vara homosexuell och att motsätta sig kriget som jag gjort är det inte längre möjligt för mig att åka tillbaka”, sa hon till The Times i juli 2023. ”Men jag ångrar inte var jag sagt, inte en enda procent.”

Nadia Podoroska
Den argentinska tennisspelaren Nadia Podoroska kom ut offentligt i oktober 2022. I ett inlägg på Instagram bekräftade den tidigare semifinalisten i Öppna Franska franska (och som rankats så högt som nummer 36 i världen) sitt förhållande med den argentinska tennisspelaren Guillermina Naya.

Greet Minnen
Belgiens Greet Minnen, som är oseedad i Wimbledon i år, hade ett förhållande med den belgiska tennisstjärnan Alison Van Uytvanck fram till slutet av 2021. 2019 blev Minnen och Van Uytvanck det första samkönade paret i historien att spela dubbel tillsammans i Wimbledon där de nådde andra omgången.

Emina Bektas
Emina Bektas är en 31-årig amerikansk spelare, som åkte ut direkt igår i första omgången, och som för närvarande har ett förhållande med den brittiska spelaren Tara Moore.

Alison Van Uytvanck
Belgiska Alison Van Uytvanck var tidigare rankad så högt som 37, hon nådde kvartsfibalen i Franska Öppna och är en av de som tydligast – och mest högljutt – uppmärksammat HBTQ+-synligheten på WTA-touren och vill se mer support för HBTQ+-personer. ”Fler människor skulle komma ut – det skulle hjälpa till att göra det lättare”, har Alison sagt.

Källa: Pink News