Här kan du ladda ner QX november 2014 som PDF

Efter några jobbiga år i garderoben kom Jari Ketola ut i QX för fem år sedan, sen dess har han deltagit i flera idrottsevenemang för HBT-personer runt om i Europa.
– Jag satt hemma hos ett par gaykompisar som berättade hur kul det var när de åkte iväg på sina simtävlingar. De berättade om stämningen på arenorna och alla nya vänner de fått. Och självklart hur kul det var att träna och ha ett mål, det lät så himla kul, men jag hade ju inte kommit ut än riktigt så det fick vänta kände jag.
Jari är född i Finland men uppväxt i Sverige, han började tävla friidrott men blev sedan bobåkare och är idag fitnessexpert och ägnar hela sitt liv åt träning och hälsa. Jari representerade Sverige i Olympiska spelen i Lillehammer 1994 i bob och har en kropp som en 30-åring, han är stor som ett hus, med muskler som massiva vägbulor.

När garderobsdörren väl var uppsparkad var Jari snabb med att anmäla sig till Eurogames i Budapest. Tävlingen var bara ett halvår bort så han ringde upp en gammal träningskompis och sa ”nu får du hjälpa mig att komma i form, för jag ska tävla”.
När Jari berättar om sin träning får jag upp bilder från filmen ”Rocky” där Rocky Balboa ska komma tillbaka och komma i form. Jari tränade i ett halvår i grenar som kula, diskus och slägga.
– Jag fick tillbaka tävlingspirret, säger Jari. Jag älskar ju att tävla.
På plats på arenan i Budapest blev Jari mottagen som en i familjen på en gång. Han presenterades för en massa människor, de bytte mailadresser och Jari gjorde succé som enda svensk i friidrotten.
– Det var fantastiskt, säger Jari och berättar hur han satt på prispallen och lipade efter att han tagit emot sin första guldmedalj.
– Jag blev sentimental, det var en stor och mäktig känsla att äntligen få komma ut i sitt tävlingsforum. Och dessutom bli hyllad.
Efter guld i både kula och diskus i Budapest fick Jari blodad tand och tävlade året därpå i Eurogames i Rotterdam. Sedan väntade Antwerpen året efter. Även då blev det guld.
– Och efter att tävlingarna var avslutade i Antwerpen samlades alla friidrottare efteråt på arenan och hängde med varandra, tog en öl och och snackade. Det var fantastiskt!
På kvällarna anordnades fester och deltagarna träffades ute på olika barer och restauranger, ”så visst blev det lite Eurogames-hångel också”, säger Jari och ler brett.
Nu siktar han på att ta guld i alla tre grenar, kula, slägga och diskus, i Eurogames i Stockholm i augusti nästa år.
– Och jag uppmanar alla att vara med, säger han. Ta chansen, det är otroligt kul. Och det bästa är att alla kan vara med, oavsett nivå. Det finns klasser för allt från nybörjarare till elit.

I november har Jari möjlighet att få utmärkelsen ”Årets Förebild” då han blivit nominerad till Fitnessfestivalen som hålls i november.
– Jag är otroligt stolt över den nomineringen, säger han. Jag blev Årets PT för några år sedan, men Årets Förebild tror jag fasiken är större. Att bara bli nominerad känns grymt. Sen får vi se vem som vinner. Det är många fina förebilder som är nominerade. Men självklart hoppas jag att jag vinner.



Jari Ketola:
Yrke: Träningskreatör , lärare, författare, personlig tränare,
Civilstånd: Singel
Heter på qruiser: Coach Finn Formen
Låt jag gillar just nu: tidlös musik, ABBA, Earth wind and Fire.
TV-serie jag följer: Criminal Minds
TV-program jag tittar på i smyg: Svenska Hollywoodfruar
Äter helst: Sushi, thai, indiskt
Dricker helst i baren: Vitt vin med is
Min last: Ostbågar och Coca-Cola
Så ofta tränar jag: Det blir sex pass per vecka, atletiskt styrka, kondition, balans
En homoförebild: Alla som banade vägen för oss andra, Christer Lindarw, Jonas Gardell m.fl.
Mitt minne av olympiadeni Lillehammar: Invigningen och mötet med prins Albert av Monaco, som också åkte bobsleigh.

Gå in och rösta på Jari på www.fitnessfestivalen.se