– För två och ett halvt år sedan tog jag mitt livs läskigaste beslut: att komma ut.
Så börjar Robbies öppenhjärtiga brev/krönika på outsports.com.
Han berättar att han vetat om sin läggnig sedan han var liten.
– Jag insåg att jag var annorlunda jämfört med de flesta andra killar och jag försökte desperat dölja den här ”annorlunda” sidan av mig själv vilket ledde till att jag blev tyst och blyg, jag ”stängde av mig” och försökte undvika uppmärksamhet. Mest av rädsla för att någon skulle upptäcka min djupaste, mörkaste hemlighet: att jag är homosexuell.
Han var livrädd att någon skulle få veta.
– Jag trodde på allvar att jag inte skulle kunna ro längre om någon skulle få reda på det. Tanken på att komma ut kändes begränsande och skrämmande.
Det var först när hans egen storebror kom ut som homosexuell som Robbie själv vågade ta steget. Först berättade han för storebrodern, sedan för sin mamma.
Robbie som var en av landets bästa roddare, blev sedan uttagen till OS i London och bestämde sig för att komma ut för sina vänner.
– Det var kvällen efter att jag blivit uttagen till Nya Zeelands roddarlag för OS i London som jag kom ut för några av mina vänner. Jag var så otroligt glad att ha blivit uttagen, OS hade varit en dröm för mig ända sedan jag tittade på OS i Sydney när jag var 10 år gammal. Jag var ute med mina kompisar och efter ett par drinkar hade jag i slutet av kvällen ett ”heart to heart”- samtal med två av dem. I ett mycket känslomässigt tillstånd sa jag till dem att jag var ”annorlunda”, och sedan slutligen att jag var homosexuell.
Nu tar Robbie alltså steget ut offentligt och avslutar brevet med att säga att han hoppas kunna vara en förebild för andra.
– Jag hoppas att min berättelse kan tillföra något till det som redan finns där ute. Att visa andra människor som kanske kämpar med sin sexualitet att det inte bara är ok att vara gay, det är en bra sak. Det kommer inte att ändra vem du är eller begränsa dig. För till syvende och sist är det bara en av de många saker som definierar dig som person.


Läs hela Robbies komma ut-brev på www.outsports.com