Andra veckan i augusti, direkt efter Stockholm Pride, samlas tusentals idrottsintresserade hbtq-personer med fans i Stockholm för att tävla i en lång rad idrottsgrenar.
För att nå ut med budskapet om spelen har arrangörerna kopplat på ambassadörer och i torsdags presenterades tre fotbollsprofiler.
– Att få representera EuroGames Stockholm 2015 är för mig en stor ära och jag känner att det EuroGames står för står mig själv varmt om hjärtat, säger den tyska fotbollsstjärnan Thomas Hitzlsperger som skapade stora rubriker när han kom ut som öppet gay för ett år sedan, bara några månader efter att han lagt fotbollskarriären bakom sig.

Nilla Fischer

Han delar ambassadörsskapet med två svenska fotbollsprofiler. Nilla Fischer som förra året tog emot QX läsares pris Årets Homo/Bi/Trans vid QX GayGala och hon har även utsetts till Årets Flata året innan då hon kom ut i en stor intervju i tidningen QX.
Idag är hon lagkapten i tyska Wolfsburg och säger att hon som atlet vill förhindra all sorts diskriminering inom idrotten.
– Men framförallt stödjer jag, helhjärtat, allas rätt att idrotta, lägger hon till i samband med att hennes ambassadörsskap presenterades.
– För mig är det en mänsklig rättighet! Jag känner tacksamhet då jag vet att EuroGames Stockholm 2015 kommer att bli en plattform för ”love and liberty” för så många.

Victoria Sandell Svensson

Även tidigare fotbollsproffset Victoria Sandell Svensson har tagit på sig uppgiften att locka så många idrottare och deltagare som möjligt till EuroGames i Stockholm.
– Jag tycker att det är otroligt viktigt att stå upp för människors lika värde oavsett hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet. Alla människor är lika mycket värda. Jag vill vara med och sträva efter ett samhälle fritt från diskriminering. Dessutom så älskar jag idrott och vill vara med och stödja rättigheten till att utöva sin sport oberoende av kön och sexualitet, kommenterar hon.

Thomas-Hitzlsperger

Thomas Hitzlsperger lägger till:
– Att få utöva sin sport utan att bli utsatt för sexism, homofobi eller rasism är för mig en självklarhet och det borde vara allas rättighet att få göra det. För mig är sport lika med gemenskap och EuroGames är en bra plattform där vi alla är välkomna att utöva vår sport och känna oss välkomna oavsett kön, sexualitet eller bakgrund.

Förra året presenterades skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundeberg, tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson (Fp), konstnären Lars Lerin och handbollsspelaren Tobias Karlsson som ambassadörer för spelen som mer exakt hålls den 5 – 9 augusti. Arrangörerna satsar på att få 5000 aktiva deltagare och hela 250 000 besökare från hela världen till spelen i Stockholm.

Mer om EuroGames och anmälningsformulär hittar du via deras hemsida. Spelen är öppna för alla oavsett sexuell läggning och/eller könsidentitet och ju tidigare du anmäler dig dess mindre kostar det!
eurogamesstockholm.com