Pingisproffset Matilda Ekholm tog guld i EuroGames

Matilda Ekholm har precis vunnit finalen i dubbel tillsammans med Sara Lööf och de mötte före detta proffset Barbro Wiktorsson, som tidigare vunnit både SM och Veteran-VM, och Britt Marie Hansson Lähdet.
– Finalen var tuff, de är ju båda gamla pingisspelare så jag visste att det skulle bli det men vi spelade bra i finalen tycker jag, säger Matilda.
Det blev ju guld, kommer den få en speciell plats hemma i medaljskåpet?
– Ja, det är ju lite speciellt att få en medalj härifrån, även om det kanske inte är den tuffaste tävlingen rent sportsligt så är det ändå en speciell tävling.
Vad väger tyngst? Dubbel eller singel?
– I det här fallet så måste jag nog säga dubbel. Barbro är ju gammal storspelare vilket gör att det är jättekul att spela finalen mot henne. Sen spelar jag med min kompis Sara som själv har slutat med pingisen för många år sedan så jag är mycket nöjd mer vår insats, så det väger tyngst på ett mer personligt plan.

Matilda bor idag i Wien, Österrike, och spelar för klubben SV Ströck till vardags och tävlar väldigt mycket. Hon berättar att pingisen är en relativt öppen och inkluderande sport.
– Jo, men det är en relativt inkluderande sport, det är inte så mycket machokultur och sådär. Sedan så är den en individuell sport vilket betyder att det finns väldigt mycket olika typer av människor och man låter folk vara som de är.
Har du själv råkat ut för något?
– Nej i pingissammanhang så har jag inte råkat ut för något, däremot har det hänt att några har gjort om bilder på mig så jag ska se mera klassiskt kvinnlig ut och det är ju inte homofobiskt i sig utan kanske mera en norm.
Hur kändes det? Att se en bild på sig själv som är omgjord?
– Ja alltså, för mig personligen blir det konstigt för jag tycker inte att det är jag och samtidigt reagerar många andra på bilden och säger ”gud vad snygg du var där” och det blir väldigt konstigt.

Matilda Ekholm och dubbelpartnern Sara Lööf

Det är första gången som Matilda deltar i ett stort HBTQ-sportevenemang och hon fick faktiskt frågan redan för två år sedan om hon kunde tänka sig att vara med, hennes svar var självklart: JA.
– Det var några kompisar som frågade mig för två år sedan om jag kunde tänka mig och vara med, det var inget jag tvekade på utan jag sa ja. Men om jag hade haft någon stor tävling så hade jag inte kunnat vara med men det hade jag inte.
Kommer du delta i några fester?
– Nej jag ligger i träning just nu så jag kommer tyvärr inte ha tid med så mycket mer än just det här.

Ålder: 33år
Från: Linköping
Bor: Wien
Klubb: SV Ströck, Wien.
Meriter: EM-brons i dubbel 2013, EM-brons i lag 2014, Guld i EuroGames dubbel.