Utländska atleter ger EuroGames skarp kritik

Under EuroGames som hölls mellan den 5 och 9 augusti i år restes flera kritiska röster mot hur spelen arrangerats. Sporter ställdes in, information till deltagare var knapp, sporthallar byttes ut i sista sekund, tävlingar drog ut på tiden och kritik ska ha censurerats från EuroGames Facebook-sida.

Till och med medarrangören Stockholm Dolphins gick ut och kritiserade EuroGames där de hoppades att Helsingfors kunde erbjuda ett bättre arrangemang nästa år.

Nu har en ny Facebook-grupp skapats som heter Eurogames Stockholm Critic. Bakom gruppen står Alex Niclas från Tyskland som är en av hundratals missnöjda atleter.

Eftersom mycket kritik mot EuroGames i Stockholm togs bort från deras Facebook-sida skapar jag denna sida så vi kan samla vår kritik här istället.

Så står det i beskrivningen till gruppen och under loppet av några få dagar har den fått hundratals medlemmar som vädrar sitt missnöje mot EuroGames.

Speciellt hård kritik riktas mot faktumet att hela triathlon-grenen ställdes in med extremt kort varsel, vilket gjorde att triathlon-deltagare plötsligt stod utan tävling. Nedanför följer utkast från vad atleterna diskuterar i gruppen:

Jag är mest besviken på friidrotten, de ändrade plötsligt alla regler för deltagarna. Istället för 5-års intervaller mellan deltagarna ändrade de till 10-års intervaller. Detta förändrade hela tävlingen för många människor, nu är tävlingen inte ens giltig i många länder, detta var inte vad jag anmälde mig till.

Jag deltog i danstävlingarna, när jag anlände under tisdagen var dansgolvet ännu inte lagt. Det stod i lådor i ett hörn med en person som försökte fixa det. Denna person var vaken en expert eller dansare så hen visste inte hur det skulle göras. Jag fick kontakta andra dansare som kom och hjälpte till med golvet. Det jag försöker säga är att vi som deltagare fick hugga tag och styra upp tävlingen.

EuroGames borde skämmas över att ha arrangerat det värsta gay-sport-eventet genom tiderna. Jag kräver lite klarhet kring hur det gick så fel och vill bli kompenserad på något vis.

Det var för mycket fokus på fester och ceremonier och för lite på själva sporterna. Ett sport-event på denna nivå borde inte arrangeras av amatörer.

Varför har arrangörerna inte tagit hjälp av lokala sportklubbar? Varför var polisen inte informerade om att det skulle hållas ett triathlon? Varför var vollybollhallarna inte inspekterade långt i förväg? Vi vill ha svar från EuroGames, inte bara höra att de är ”ledsna”.

Jag deltog i partner-badminton och stötte på allvarliga problem. Deras mjukvara kunde inte hantera att två deltagare hade samma namn. Jag och min partner kunde inte spela tillsammans och vi fick till och med spela i olika grupper som vi inte var kvalificerade för.

Jakob Jansson

En del deltagare fruktar nu för att problemen med EuroGames i Stockholm kommer att slå över på nästa års EuroGames i Helsingfors. QX har varit i kontakt med Jakob Jansson, ordförande för EuroGames i Stockholm, för att höra hans syn på kritiken:

Hur ser du på den stora kritik som riktats mot EuroGames från olika håll?
– Vår ambition har såklart varit att samtliga deltagare under EuroGames Stockholm 2015 får en fantastisk upplevelse och att det nu finns de som inte fått detta är något som vi är otroligt ledsna för. Med en så enorm och fin manifestation för mångfald inom sport som verkligen gör skillnad nationellt som internationellt har vi brustit när vi mottar denna kritik. Vi har försökt att tillsammans med de internationella och lokala styrelserna göra det bästa när vi gjort schema och/eller arenaändringar för volleyboll och simning. Att vi p.g.a. säkerhetsskäl tvingas ställa in triathlon är allra mest beklagligt och det ska bara inte ske, säger Eurogames ordförande Jakob Jansson.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda med facit i hand?
– Vi har verkligen som en ideell organisation försökt vårt allra bästa under de förutsättningar som funnits. Vi skulle informerat tydligare om vår åldersindelning inom friidrott, schemalagt simning för feedback tidigare, gjort en tydligare inspektion av volleyboll-arenan i ett initialt skede samt haft en mer gedigen planering som skulle förhindrat att vi tvingades ställa in triathlon. Vi beklagar verkligen detta gentemot berörda deltagare. Vi hoppas trots kritiken att alla kan glädjas av vilken manifestation EuroGames är och fortsätta arbetet mot allas rätt att idrotta, säger Jansson.

Det ska även understrykas att många deltagare varit nöjda med EuroGames, trots den hårda kritiken.