Den algeriska OS-mästaren Imane Khelif har återigen hamnat i stormens öga. World Boxing Federation (WBF) har infört en ny regel om obligatorisk könstestning, vilket tills vidare stoppar Khelif från att tävla i damklassen – samtidigt som förbundet nu tvingas be henne om ursäkt för hur beslutet kommunicerades.

I det ursprungliga pressmeddelandet från förra veckan nämndes Imane Khelif vid namn som exempel på en boxare som inte får delta i Eindhoven Box Cup utan att först genomgå ett genetiskt test för att bekräfta kön vid födseln. Det ledde till omfattande kritik, och nu har World Boxing Federations ordförande Boris van der Vorst skrivit ett officiellt brev till det algeriska boxningsförbundet, där han ber om ursäkt och medger att Khelifs integritet borde ha skyddats bättre.

– Atletens integritet borde ha respekterats. Vi beklagar att hennes namn offentliggjordes i samband med policyn, säger WBF i ett uttalande till BBC Sport.

26-åriga Khelif tog OS-guld i weltervikt i Paris 2024, men har tidigare stängts av från VM 2023 av det tidigare internationella boxningsförbundet IBA, med hänvisning till att hon inte klarade deras könsbehörighetskrav. Då förekom spekulationer om att hon, likt löparen Caster Semenya, kan ha en medfödd variation i könsutvecklingen, intersexuell, men det har aldrig bekräftats och Khelif har alltid identifierat sig och tävlat som kvinna.

Internationella olympiska kommittén (IOK) slog redan i samband med OS fast att detta inte handlar transidentitet. Enligt IOK:s regler var det tillräckligt att Khelifs pass anger att hon är kvinna för att hon skulle få tävla i damklassen.

World Boxing, som tog över som godkänt förbund efter att IBA förlorade sitt erkännande av IOK, förbereder nu en ny global policy för kön, ålder och vikt, som ska gälla från juli 2025. Enligt policyn kommer samtliga idrottare över 18 år behöva genomgå genetiska tester för att få tävla i herr- eller damklasser.

– Beslutet speglar vår oro för säkerheten och välbefinnandet för alla boxare, inklusive Imane Khelif, och syftar till att skydda deltagarnas mentala och fysiska hälsa, skriver WBF.

Men beslutet väcker frågor. Flera röster inom både kvinnoidrott och transrättsrörelsen ifrågasätter den ökande trenden av könskontroller, som ofta riktas mot kvinnor från globala syd, särskilt när de inte uppfyller stereotypa föreställningar om kvinnlighet.

Khelif har ännu inte kommenterat den nya utvecklingen offentligt, men hade planerat att göra comeback vid Eindhoven Box Cup som pågår till den 10 juni. Hon har tidigare tydligt fördömt könsbaserat misstänkliggörande och har anmält flera högt profilerade personer för nättrakasserier – däribland Elon Musk och JK Rowling.