”För mig är det ett statement”

Svenske handbollsmästaren är regnbågshjälte

IFK Kristianstad är regerande svenska mästare i handboll och lagkapten Johan Jepson firade vinsten med att byta ut den tyska kaptensbindel han länge burit på skoj.
– Den hade spelat ut sin rätt och jag började fundera på att byta till något annat, som tog ställning och inte var en plojgrej. Då såg jag i ett nyhetsprogram att svenska landslaget blivit HBTQ-ambassadörer och tänkte att om jag skaffar en regnbågsfärgad kaptensbindel så borde ju landslagets lagkapten vilja ha en.

Men Johan hittade ingen regnbågsfärgad bindel och hörde då av sig till IFK:s kansli och kollade om de kunde hjälpa honom att ta fram en. Det kunde dom.
– Landslagskaptenen svarade sedan att han absolut var sugen på att bära en sådan och det gjorde att jag fick blodad tand: Varför bara nöja mig med landslaget? Så vi tryckte upp 100 stycken som jag nu delar ut till varje lagkapten på varje match vi spelar, både hemma och ute i Europa under Champions League-matcher. Så nu finns det ett tiotal ute i Polen, Frankrike och så vidare.

Hur har bindlarna tagits emot?
– Bra Jag brukar säga att vi skulle uppskatta om de vill bära den här, men vi kan ju inte tvinga dem. Hittills har jag bara sett den på Malmös lagkapten, och han har burit den varje match efter att han fick den.

Varför gör du det här?
– För mig är det ett statement. Jag ser det inte som en jättegrej, men det är viktigt att stå upp för allas lika värde. Och det känns även rätt relevant eftersom sport ibland präglas av en viss machojargong.

Är det en hård marchokultur inom handbollen?
– Den är inte stark men den finns där. I år har jag till exempel infört att man får böta varje gång man i laget använder skällsord som inte är okej. Det är ett litet steg i rätt riktning. Vi har barn på läktarna och som förebilder har vi ett ansvar.

Hur har responsen varit?
– Jag har fått glada tillrop, blivit delad på Facebook och Instagram, och på Twitter har den här grejen delats en del. Och det togs upp i TV4:s handbollsprogram.

Vad sa dina lagkamrater om bindeln?
– Kansliet sa att jag skulle kolla det här med laget, men jag svarade att jag kan informera dem. Detta var något jag ville göra och jag hade blivit väldigt besviken om någon haft nåt emot det. Och ingen har heller sagt något negativt.

Hur länge ser du dig bära armbindeln?
– Så länge jag fortsätter att spela handboll. Och nu ska även våra lagkaptener i ungdomslagen börja bära dem också.

Om någon av IFK Kristianstads spelare skulle komma ut, hur skulle det tas emot?
– Jag hoppas verkligen inte att det hade varit ett problem. Men det är tråkigt att jag aldrig träffat någon under mina år som spelare, som mig veterligen är gay. Det är ju inte så troligt. Så om denna lilla grej med kaptensbindeln kan hjälpa någon så vore det ju bra.

Vill du beställa en regnbågsfärgad kaptensbindel så kan du höra av dig till

ifkkristianstad.se.