Andreas simmar från Europa till Afrika

I maj kastar sig 21-åriga Andreas Rotstam i havet för att simma den fem timmar långa vägen från Spanien till Marocko tillsammans med sin syster och pappa.

– Det kommer att bli helt underbart. Jag älskar att pressa min kropp hårt och jag vet att jag kommer att få en enorm kick av det här, säger han.

Hur farligt är det?
– Vi är väl medvetna om riskerna, det finns ju som sagt lite större djur som hajar till exempel i vattnet. Men vi får hoppas att de håller sig undan. Jag önskar däremot att vi får besök av delfiner.

Två båtar med besättning kommer att följa simmarna, guida dem och rycka in vid eventuella skador.

Den största risken är inte själva vattnet eller ens hajarna, menar Andreas, utan det är de 300 båtarna och fartygen som varje dag korsar sundet.

– De vet ju inte var vi är och vi vet inte var de är, men vi litar på att besättningen på våra båtar håller koll åt oss.

Andreas är före detta elitsimmare och tränade som mest tio pass i veckan under tonåren, nu blir det några stycken, kombinerat med konditions- och gympass, i veckan.

Hur är formen?
– Det har väl blivit lite väl mycket julmat, men jag kommer att lägga om kosten och i maj är jag i toppform!

Tidigare har bara två svenskar simmat över sundet. Andreas främsta mål med resan är dock att samla in pengar till välgörenhet.

– Varje dag dör 1 400 barn eftersom de blir sjuka av smutsigt vatten. Vi hoppas kunna samla in och sedan skänka minst 10 000 kronor till organisationen Wateraid, som arbetar för att ge fler människor rent vatten, säger Andreas.

Alla omkostnader står familjen för och redan nu har man fått in 3 500 kronor.

– Det är en lyx att både få simma i och dricka rent vatten. Jag hoppas att jag kan bidra till att fler får det.