‘Nat’ betyder blöt på nederländska, men är även ett lokalt slanguttryck för bög. Nederländerna har en stark tradition med gay-simning, med klubbar i alla de stora städerna, totalt ca 15 st. Sverige, med sin enda simklubb, har här mycket att lära. Därför är det extra kul att en inofficiell klubbtävling attraherar simmare från mer etablerade klubbar.

Lördagens tävling inleddes med 50m frisim. Efter fem heat med totalt 19 simmare stod Guillermo Vega Denis från Stockholm Dolphins som total segrare på tiden 27:35. Tävlingarna genomfördes enligt internationella simförbundets mastersregler vilket innebär att man tävlar i femårs intervall, dvs. man tävlar mot människor i sin egen ålder. Detta innebar att 50m fritt hade totalt nio segrare i olika åldersgrupper.

Alla deltagarna vid klubbmästerskapet den 17 maj

Tävlingarna fortsatte med 100m fjäril, 50m rygg, 100m bröst, och precis innan paus 100m och 200m medley. Efter paus simmades 4×50 m medley med tre lag, två från Dolphins och ett från Utrecht. I det bästa Dolphins laget simmade i tur och ordning Guillermo Vega Denis, Daniel Ljuslinder, Timo Loponen och Fredrik Axling. Lagets 2,08:53 är visserligen en bit från världsrekord, men hade räckt till en bronsmedalj i förra sommarens Eurogames i Antwerpen.

The Dolphinettes: Ulrika Nilsson, Catrin Notbohm, Lovisa Cottrell och Lotta Bergdahl

Ytterliggare några individuella lopp, 50m bröst, 100m rygg, 50m fjäril och 100m frisim, avgjordes innan det var dags för kvällens andra lagkapp: 4×50 m frisim. Här kom totalt sex lag till start. Det mest glädjande var att för första gången i Stockholm Dolphins historia kunde klubben mönstra ett komplett tjejlag – ”the Dolphinettes”. I Dolphinettes simmade Lovisa Cottrell, Lotta Bergdahl, Ulrika Nilsson, och Catrin Notbohm. Detta är en god illustration av att gay-simning är öppet för alla. Tre av tjejerna gjorde nämligen sin tävlingsdebut i och med detta. Starkt jobbat!

Hungriga simmare är Timo Loponen och Jocke Gräns i Haglunds pinne

Även övriga debutanter ska ha en eloge för modet att ställa upp. Med på startpallarna fanns totalt åtta personer som gjorde sin första simtävling. Sällan har grundaren av de moderna olympiska spelen, Pierre de Coubertins devis ”Det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl” känts så passande.

Efter avslutad simning fortsatte arrangemanget med middag och prisutdelning i festvåningen i Haglunds pinne. Priset för störst förbättring från förra året gick till Pontus Lindblad som sänkt sitt personbästa på 50m fritt med sex sekunder. Priset för dagens prestation gick till Fredrik Axling som med sin tid 27:78 på 50m frisim bara är 3,5 s från världsrekord i åldersgruppen 45-50 år.
Efter middagen fortsatte festandet på Lino till sent. Lagom slött avrundades helgen med en söndagsbrunch på Elverket.
Nästa gång vi ses blir i Barcelona i slutet på juli när Dolphins representeras av rekordmånga 22 personer i Eurogames simtävlingar. Vi längtar redan.