Det var i onsdags förra veckan som 20-årige Are Grongstad valde att komma ut öppet inför sina klubbkamrater. Innan träningen hade han talat med lagkapten Lars Nordberg och de två beslutade att han skulle berätta för hela laget.
– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, berättar han för Østlendingen.
Även om klubbkamraterna blev lite chockade så berättar Are att reaktionerna ”uteslutande” varit positiva. ”Tufft att du vågar komma ut”, berättar han att den vanliga kommentaren var.
Efter att Are snackat med sin familj och tränaren Christian Berge valde han så att komma ut även i media.
– Jag kände att tiden är inne nu, förklarar han för Østlendingen. Hittills har jag helt varit fokuserad på handboll, men jag märker att det blir viktigare och viktigare att få andra saker i mitt liv med också. Jag är 20 år och tryggare med vem jag är och vad jag vill.
Att han vågar komma ut är, berättar han, för att han känner sig trygg i den miljö han spelar handboll i.
– I grund och botten är vi ett stort gäng kompisar som visar att vi är där för varandra. Både på och utanför planen.
Och så säger han: ”Om jag kan inspirera andra homosexuella manliga idrottare att våga komma ut, då har jag gjort något viktigt”.

Inom elitidrotten i Norden finns flera öppet homosexuella, men uteslutande kvinnor. I Norge säger Are Grongstad till Nettavisen att Guldmedaljören i OS, norska handbollsspelaren Gro Hammerseng är ännu en av hans förebilder. Gro lever tillsammans med landslagskamraten Katja Nyberg.

På Elverums klubbsida berättar Are Grongstad att han har som mål att spela i landslaget och att han när han inte spelar handboll ”gör det minsta möjligt”. Favoritmat är taco och till en öde ö vill han ta med sig handbollsspelaren Trine Haltvik. Och så är han singel.