På bara tre år har Mats Bystedt, som bor i ett gathus i centrala Malmö, skapat ett väldigt annorlunda hem fullproppat med växter, ikoner, uppstoppade djur och buddha-statyer. Vi som såg Vem bor här? på SVT1 förra måndagen blev helt fascinerade när vi fick följa med in i hans prunkande hem, och det märktes att de andra deltagarna i programmet blev lika imponerade.

QX ringde upp Mats, som är enhetschef inom vården, för att höra hur han ens kom på idén att skapa detta helt fantastiska hem.
– ”Vem bor här?” är mitt favoritprogram, jag ser det alltid, men det var min kollega som pushade mig att söka.

Var det svårt att hålla masken när de filmade hemma hos dig?

– Ja, det var det. De gjorde ju en grej av mitt ”poker face”, jag har alltid hävdat att jag inte har något sådant utan är som en öppen bok (skrattar).

Hur kommer det sig att ditt hem ser ut som det gör?

– Jag har alltid varit trädgårdsintresserad, och hade tidigare en koloniträdgård i samma lummiga stil. Men jag ville gärna ha min trädgård precis utanför dörren, men ändå mitt i stan. Ville ha pulsen, men ändå lugnet. Och så hittade jag det här huset för tre år sedan, fast då fanns knappt en enda planta i trädgården.

Berätta om hur du skapat din fantastiska trädgård!

– Jag har gjort den lite som en lägenhet med olika rum man går in i, man ser inte allt från början utan upptäcker allt mer. Inspirationen har jag fått från resor, och så springer jag mycket på loppisar. Jag har samlat på mig efter hand, bland annat mycket ikoner och buddhastatyer som synes. De enda två nyköpta möblerna i mitt hem är sängen och soffan, annars är allt begagnat.

Vilka reaktioner har du fått efter programmet?

– Det är många som kommer fram till mig på stan och på jobbet, och som hör av sig på sociala medier. Det har bara varit positiva kommentarer ännu så länge.

Vad har du fått för reaktioner från folk som kommer på besök för första gången?

– De blir i regel chockade och undrar ”är det här på riktigt?” (skrattar). Det är ju lite flippat, med mycket av det mesta och massor som händer.

Du är singel, men en eventuell framtida partner får väl helt enkelt anpassa sig?

– Ja, den personen får helt enkelt stå ut, det kan nog bli en utmaning, ha ha. Det får inte vara någon minimalist i alla fall!

Hur lång tid tar det att bara vattna alla växter?

– Inte så mycket tid som man kanske kan tro. Det tar kanske en timme att vattna igenom allt, och det får man göra åtminstone varannan dag om det är varmt. Jag har ju fuskat lite också och har en del plastväxter inomhus. Och reser jag bort har jag en snäll mamma som hjälper mig.

Hur många buddhor har du egentligen?

– Jag har ingen aning faktiskt. I programmet sa någon siffran 5000, men det är förstås lite överdrivet. Kanske ett hundratal…