Black Bird var favoriten hos såväl folket som jurygrupperna, och är en låt i samma skola som Nederländernas tidigare ESC-bidrag Birds och Calm after the Storm. Den tippade vinnaren Emma med sin etnopoppiga Circle of Light fick nöja sig med en tredjeplats till många ESC-fans förtret.

Trots en liten budget var det en snygg och trygg sändning från Helsingforsförorten Esbo. Krista Siegfrids, som tävlar i den svenska Melodifestivalens tredje deltävling, ledde programmet med charm och humor, ofta kul stylad i snygga kreationer. Hon gjorde också ett kaxigt läckert öppningsnummer med en lättklädd danstrupp enbart bestående av kvinnor. Coolt!
Finnarna har tydligt tittat på svenska Melodifestivalssändningar och även röstningsförfarandet var en direkt kopia av den svenska finalens vilket gjorde att spänningen hölls vid liv fram till sista poängutdelning.

Startfältet i den finska finalen var spretigt och tv-vänligt med rockfunk, etno, finsk pop och eurodansig Günther, som slutade på en halvdan femteplats. Galnast i startfältet var den finska gruppen Club La Persé (Klubb Arsel ungefär) som både visuellt och låtmässigt hamnade ganska nära Army of Lovers och deras Mello-försök Rockin the Ride från 2013. Dom floppade dock och kom på en neslig 9:e-plats.

Efter finalsändningen fortsatte festen på gayklubben DTM i centrala Helsingfors, och QX var såklart på plats för att föreviga.