”I’m a dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays”. Det är en av Beenie Mans textrader som fått malmöborna att reagera. I några av sina låtar uppmanar dancehallstjärnan till direkt våld mot homosexuella.

Kristian Pehrsson är upprörd över homofoba texter.

– Han sjunger att han vill döda mig och hälla syra i mitt ansikte. Det är hets mot folkgrupp, i stort sett uppmaning till folkmord, säger Kristian Pehrsson, som ligger bakom protesterna inför Beenie Mans spelning den 22 juni.

Skulle det hjälpa om de låtar med hbt-fientligt innehåll ströks från spelningen?
– Nej, att gå på konserten är att stödja hans åsikter. Att låta Beenie Man spela är samma sak som att boka ett högerextremt band med texter om att döda judar. Det tror jag inte att Kulturbolaget skulle göra. Homohat kan inte sanktioneras som en del av rastafarikulturen.

Första steget i protesten var att riva affischer rivs ner och ersätta dem med lappar med texten ”inställt på grund av homofobi”. Nu har man även börjat mailbomba CTS Eventim, som säljer biljetter till spelningen på Kulturbolaget.

– Vi har även pratat med arrangörerna Reggaewarriors, som sade att de såg allvarligt på saken, men uppenbarligen har inget hänt.

Detta är inte första gången Beenie Man, till vardags Anthony Moses Davis, möter motstånd. 2004 ställdes en konsert in i Storbritannien efter påtryckningar från hbt-aktivister. I december i fjol rapporterade brittiska the Sun, att Pepsi avbrutit ett samarbete med stjärnan, då denne sjungit om att skära halsen av homosexuella under ett gig i Uganda. Han ströks då även från festivalen Big Day Out i Nya Zeeland.

Men Kristian Pehrsson tror inte att spelningen i Malmö blir inställd.

– Arrangörerna skulle förlora så mycket pengar. En sådan här artist drar folk, men på vilkas bekostnad? Men även om han får spela måste man visa sitt missnöje. Då artisten Sizzla var här fick vi på en dag ihop 20 personer till en hångelmanifestation. Nu har vi tid att göra något mer.

QX har försökt att nå arrangörerna på Reggaarriors samt CTS Eventims vd Lars Aadde, dock utan framgång.

Läs mer:
Hångelprotest mot Sizzlas konsert i Malmö

Tidigare har Beenie Man, Sizzla andra reggaeartister skrivit under ”The Compassionate Act”, en del i hbt-kampanjen Stop Murder Music. Dessa underskrifter finns at se här