Rihanna, Kate Moss, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Victoria Beckham, Beyonce, nej jag får sluta där. Det går inte att lista alla legendarer som Ellen von Unwerth har hunnit plåta under sina 30 år med kameran riktad mot kvinnor.

Fram till den 20 maj kan du själv försöka räkna dem då utställningen Devotion! 30 Years of Photographing Women, visas på Fotografiska i Stockholm.

Bilderna är ofta oblyga, lekfulla och sexiga.

– Det finns så mycket som blir bättre av att leka med det. Att inte ta allt så allvarligt utan låta saker och livet komma till en istället för att styra, ställa och kontrollera allting, säger Ellen.

Det kontrollerande bakom en fotografering är någon som hon själv fått erfara. Hon började nämligen sin karriär med att stå framför kameran. Men efter hon fick en kamera i present av sin pojkvän började hon själv ta bilder på sina modellkollegor.

Hon hade talang och snart var det hon som höll i plåtningarna.

Hennes mest kända bild är på supermodellerna Naomi Campbell och Kate Moss. Nakna förutom sammetshattar väl lämpade till en högtidlig tebjudning på Buckingham Palace.

I en intervju med TT säger hon att den bilden innehåller allt som symboliserar hennes konst. Kärlek, makt, genus, lek, lust, passion och drama.

– De olika temana ska spegla kvinnliga känslor som jag försöker belysa i mina bilder. Just lekfullheten och att få komma tillbaka till det barnsliga är en speciellt viktig del av mitt liv, säger hon till TT och tillägger.

– Det finns inget vackrare än den kvinnliga kroppen. Om hon känner sig bekväm med att vara naken, symboliserar det styrka för mig. Det provocerar och får folk att tänka till.

Läs mer om utställningen här!