På Juldagen är det svensk premiär för den tredje delen av Colin Nutlys Änglagård. I filmen spelar Lindy Larsson en homosexuell pastorsadjunkt. Det är hans långfilmsdebut och det är en roll som han själv har personlig erfarenhet för att kunna gestalta får vi veta i en intervju i QX januarinummer.
– Jag ville nämligen bli präst när jag var liten. När jag var tolv höll jag lunchmässor i kyrkan i Östersund, där vi bodde då, och sjöng psalmer för pensionärer, säger han.
Lindy Larsson är uppväxt i en familj där hans mamma som Resande gett prägel åt hans och hans sex syskons uppväxt. Som Resandeson säger han att han inte upplevt sig som del av det svenska samhället.
– På den här tiden fanns en utbredd rasism mot ”tattarna” som man kallade oss, så vi höll oss mycket för oss själva. Det var något jag kände av ända tills jag flyttade hemifrån som femtonåring, berättar han i QX.
Och homosidan har han också med sig. När han kom ut var det dock knappast något problem i hans egen familj.
– Mamma älskar minoriteter så hon skrek nästan rakt ut av lycka. Några av mina bröder sade att de också experimenterat med killar. ”Det är ju ändå inga tjejer som vill ha oss”. Pappa var väl lite stel första gången han hämtade min pojkvän från tågstationen, men ingen Tyko Jonsson; inget ”jag har närt en bög vid min barm!”, berättar han.

Läs hela intervjun i QX januari-nummer. Ladda ner som PDF