Vilken rysare! När alla länders jurygrupper avlagt sina röster låg Sverige tvåa efter Österrike. Men sen kom folkets röster in och vi fick fjärde minst! Det gick ett sus i arenan och pressrummet när våra ynka 21 poäng trillade in. Bara Australien, Portugal och Spanien fick mindre poängsummor.
Vilken skräll! Men som tur var hade vi skrapat ihop väldigt höga poäng från jurygrupperna och Benjamin Ingrosso slutade ändå på en väldigt fin sjundeplats. Vårt Eurovision-trackrecord de senaste åren ser verkligen magiskt bra ut: 3-1-14-3-1-5-5-7. Men att få så låga poäng av folket…aj aj aj. Så illa kunde vi aldrig tro att det skulle gå.

Överhuvudtaget blev röstningen en riktig rysare. Österrike, som ledde juryrösterna, dalade till en fin tredjeplats när folket adderade sina poäng och länder som Italien, Danmark, Tjeckien och Moldavien kom smygande in på topp10 efter att juryn snålat mot dem.

Som vi skrev i går skulle det stå mellan två brudar i slutet: Israels Netta och Cyperns Eleni. Och exakt så blev det när folket delade ut sina röster. Netta drog det längsta strået och Cypern hamnade till slut på en silverplats.

Israels seger kommer exakt 20 år efter att Dana International segrade med Diva. Och på ett sätt påminner de båda vinnarkvinnorna om varannn. Båda står för något nytt, modernt och eget musikaliskt. Danas discopop var verkligen en frisk fläkt när den vann 1998. Nettas kacklande ljudpop känns fräsch och ger tävlingen en frisk knuff i rätt riktning efter två år av sega vinnare i lugnt tempo.
Dessutom är både Dana och Netta kvinnor som inte dagligen syns i mediebruset. Dana blev en trans-ikon efter segern i Birmingham, och under alla år så har inte en enda ESC-vinnare ens varit i närheten av Nettas härliga kurvighet. Det är dags att visa att även Eurovision-världen består av människor i alla färger och former.
Nettas låt handlar ju också om att stå upp för sig själv och inte anpassa sig till normen.
Ett väldigt aktuellt ämne 2018, så Toy ligger helt rätt i tiden.

I övrigt finns det inte mycket att säga om programmet mer än att portugiserna inte direkt står för tempo och fart. Jäklar vilka sega öppningar och mellanakter!

Nu hoppas vi att årets etta och tvåa ger eko i startfälten framöver och att vi får in fler starka popbrudar i tävlingen. Kanske även dags för Sverige att skicka en sådan? Detta var nämligen fjärde året i rad vi skickade en ung man till Eurovision, och att döma av resultatet så kanske det är dags att testa ett nytt grepp?

Hur som helst: Nästa år syns vi i Israel.
Det är lika bra att ställa sig i kön till säkerhetskontrollen redan nu.

Slutresultatet: