Här är tio saker som du måste veta om filmen ​Portätt av en kvinna i brand.

1

Filmens regissör Céline Sciamma, som själv är lesbisk, har varit i ett förhållande med skådespelerskan Adèle Haenel som spelar Héloïse i filmen. De träffades under inspelningen till Célines film ​Water Lilies ​och blev ihop några år senare.

2

​Porträtt av en kvinna i brand​ nominerades till den prestigefyllda filmtävlingen Palme d’Or vid Cannes Film Festival 2019. Filmen vann filmpriset Queer Palm, ett pris för filmer med HBTQ-ämnen, i Cannes och blev den första filmen regisserad av en kvinna att vinna priset. Céline vann också priset för bästa manus i Cannes.

3

I filmen får vi se många målningar och skisser. Man kan tro att de är gjorda av Noémie Merlant som spelar Marianne i filmen men faktum är att de är gjorda av den franska konstnären Hélène Delmaire. Hon målade 16 timmar varje dag under filmningen till ​Porträtt av en kvinna i brand​ och baserade sina målningar på de filmscener hon såg utspelas framför henne.

4

Skådespelerskorna förberedde sig inte tillsammans innan de skulle börja filma Porträtt av en kvinna i brand​ utan prövade sig fram när filmningen väl ägde rum. I en intervju under ​Toronto International Film Festival​ säger Noémie Merlant därför att “The gays where real” för att deras kemi skedde utan förberedelse.

5

Céline skrev manuset och planerade filmen med Adèle i tanke, hon var alltid hennes musa till karaktären Héloïse.

6

Det många inte vet om regissören Céline Sciamma är att hon intresserar sig mycket för mode i filmer. Hon valde själv ut kostymer till sina tre första filmer men till den här filmen så arbetade hon för första gången med en kostymdesigner.

7

Regissörens tanke var att inte använda silkesklänningar i filmen, förutom Héloïses gröna klänning. Tanken var att det skulle vara mer radikalt än så. Céline ville använda tyg av linne och bomull till kläderna istället för att skapa en mer äkta och annorlunda känsla.

8

Filmerna ​Tomboy​ (2011) och ​Water Lilies​ (2008) är båda tidigare filmer som tar upp HBTQ-ämnen och som Céline Sciamma har regisserat.

9

Musiken i filmen är tonsatt av kompositören Arthur Simonini och den franska electromusikern Para One som också har gjort musiken till tre av Célines tidigare filmer.

10

Kvinnorna i filmens namn bär på tung symbolik. Marianne betecknar historiskt den kvinnogestalt som symboliserar den franska republiken och dess frihetsideal. Namnet Héloïse är förknippad med den passionerade, medeltida brevväxlingen mellan Pierre Abélard och hans älskade, ett av de mest kända och tidiga exemplen ur litteraturen som avhandlar romantisk kärlek.