Det var egentligen aldrig spännande. Visst, Eric Saades vita konstdans blev tvåa. Men 2021 var Tusses år.
Det stod klart redan efter att jurygrupperna röstat och han håvat in hälften av de åtta tolvorna.  Han ledde med 79 poäng mot Erics 69 och Dotter därefter på 57. Därefter tog 19-åringen hem en övertygande seger med vansinnig marginal då poängen från folket delades ut. Rekordmånga 1,1 miljoner svenskar röstade ikväll och gav honom alla folkets tolvor från 3 år till plus 75 år. Och 12 poäng från telefonröstarna! Tusse fick mer än DUBBELT så många röster än tvåan Eric Saades Every Minute. Vilken kross.

Och det är ju Sveriges stora favorit i årets Mello. Voices har legat överst på Spotify av alla Melodifestivalslåtar sedan de släpptes, och idag seglade den dessutom upp som etta. Sverige omfamnade Idol-vinnaren från Tällberg redan i deltävlingen då röstningssiffrorna skvallrade om att något hade fått tittarna extra engagerade. Det var lite som i ”Ferdinand” på julafton: Esplendido! Honom ska vi ha!

Tusse är en riktigt jäkla stjärna som sjunger otroligt bra, och har starquality i drivor. Jag imponeras också av hans självklarhet att gå sin egen väg stilmässigt och köra på höga klackar, stora halsband och nagellack. Som han sa i intervjun vi tidigare publicerade på qx.se: ”Det finns en frihet i att alla ska få vara den de är och bli sedda för just det. Och på samma sätt vill jag bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt.”
Jag känner så mycket kärlek att Sverige ställde sig bakom det ikväll.

Voices är såklart också en jäkligt stark låt som ger oss en modern Eurovision-ballad med The Weeknd-sound och barnkörer. Vilken härlig comeback för låtskrivaren Linnea Deb som i fjol inte hade med en enda låt i Melodifestivalen och nu fick tre i final (Every Minute & Baila Baila)! Nu finns det goda chanser att hon och ex-maken Joy Deb återigen går in i Eurovision som segerkandaidater, precis som de gjorde med Måns Heroes för sex år sedan. Tillsammans med Anders ”Fuego” Wrethov och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt har de komponerat ihop en låt som känns 2021 och som sticker ut i allt som tagits ut redan till årets Rotterdam-race.

För ska vi se framåt så kommer Sverige, som vanligt, att gå in i Eurovision som ett av de länder som har stor chans att vinna. Det är inte ett överdrivet starkt år, mer härligt med mycket uptempo och glada låtar. Sverige kommer tillsammans med Litauens disco, Schweiz franska vemod och Islands återvändande funkpop att vara låtarna som ligger lägst i odds att vinna i maj.
Visst, jag tror att Eric Saade hade stuckit ut mer i sin arty dans och hookiga na-na-na-hook, och varit en mer gjuten segerkandidat att skicka. Every Minute är lite mer Euphoria, en mer säker segerkandidat, medan Voices är en snygg poplåt som a´la Heroes kan vinna om stjärnorna står rätt i maj. Då får Christer Björkman avsluta sin Mello-era med en åttonde vinst den 22 maj, och det vore ju ljuvligt.

Eric Saade slutade på en andraplats, en snygg comeback för popkatten från Kattarp. Att han bara var fyra hos folket var en liten överraskning, men jag gissar att Every Minutes väldigt egna uttryck inte slog så brett som många hoppats. Och han visste ju redan att segern var Tusses när de två syntes i slutbilderna, men jag tror han är svinnöjd med att ha återuppväckt sin popkarriär och framförallt visat var han står musikaliskt tio år efter Popular. Nu har Eric kommit etta, tvåa, trea och femma i Mello. Ett riktigt snyggt resultat.

Fjolårssegrarna The Mamas försvarade sin Move-seger snyggt och slutade på en tredjeplats med In The Middle. Bilden när de delar ut sångfågeln till Tusse är en bild jag för alltid kommer att bära med mig. Så vackert när dessa tre rasifierade divor bugar för ännu en vinnare som inte är vit. Heja Sverige!

Dotter, som hela veckan brottats med nackproblem, gjorde ett snygg insats ikväll, och slutade på en fjärdeplats. Även detta år EN poäng efter The Mamas….

Nykomlingen och succén Clara Klingenström fick tredje flest poäng av svenska folket! Vilket genombrott! Behöver inte dig idag är redan en stor Spotify-hit, och det är redan en svensk popklassiker. Så otroligt härligt för tjejen från Gotland som haft det lite trassligt och sjunger just om det i sin Mellohit.

Klara Hammarström gjorde en urstark insats i kväll och det belönade tittarna med sjätte mest poäng ikväll. Det gav henne en sjätteplats, strax före Mello-veteraner som Danny, och Charlotte Perrelli som med sin superschlager slutade på en åttondeplats.
Sen Arvingarna innan solokillarna Alvaro Estrella, Anton Ewald och Paul Rey som alla hamnade i botten, inget mer att säga om det.

Förresten, vilken jäkla stjärna Måns Zelmerlöw är! Få leder program med samma avslappade säkerhet som han. Han sjunger grymt, har en grym komisk tajming och ledde kvällens omröstningsmoment på ett perfekt sätt.
Tillsammans med Shima levererade de ett program av hög kvalitet, som innehöll ett väldigt kul manus med många blinka-och-du-missar-skämt. Manusförfattarna Anna Granath och Micke Mårtensson har större delen av turnén levererat riktigt bra, och det är synd att de inte fått bättre styrning när det gäller innehållsbiten. Där hoppas jag innerligt att det planeras om inför Mello 2022…

Till sist, tack för de här tjugo åren Christer Björkman! Du har gett oss en låtskatt som för alltid kommer att leva på schlagergolv, på spellistor och i våra hjärtan. Att ha varit den starkaste drivkraften bakom Melodifestivalens enorma utveckling från smålarvigt (men älskat) en-gång-om-året-tv-program till den enorma hitmaskin och turnerande folkfest det är idag är makalöst imponerande. Och hela tiden med hjärtat på rätt plats, och en oerhörd respekt för tävlingen och dess historia. Fick jag bestämma skulle det resas en staty framför Globen för schlagerkungen som gjort oss till en stormakt i Eurovision. Ja, eller i alla fall på ett torg i hemstaden Borås.
Tack för dessa tjugo, Herr Mellogeneral!

Slutställning:
1. Tusse 175
2. Eric Saade 118
3. The Mamas 106
4. Dotter 105
5. Clara Klingenström 91
6. Klara Hammarström 79
7. Danny 74
8. Charlotte Perrelli 60
9. Arvingarna 44
10. Alvaro Estrella 26
11. Paul Rey 25
12. Anton Ewald 25

De internationella jurygrupperna:
1. Tusse 79
2. Eric Saade 69
3. Dotter 57
4. The Mamas 50
5. Klara Hammarström 43
6. Clara Klingenström 39
7. Danny 39
8. Charlotte 32
9. Arvingarna 32
10. Paul Rey 18
11. Anton Ewald 9
12. Alvaro Estrella 7

Folkets poäng:
1. Tusse 96
2. The Mamas 56
3. Clara Klingenström 52
4. Eric Saade 49
5. Dotter 48
6. Klara Hammarström 36
7. Danny 35
8. Charlotte 28
9. Arvingarna 22
10. Alvaro Estrella 19
11. Anton Ewald 16
12. Paul Rey 7

Så röstade folket i appen:

1. Tusse, 2964269 röster
2. The Mamas, 1646198 röster
3. Dotter, 1488599 röster
4. Eric Saade, 1471324 röster
5. Clara Klingenström, 1455605 röster
6. Klara Hammarström, 1341566 röster
7. Danny Saucedo, 1309741 röster
8. Alvaro Estrella, 1071188 röster
9. Anton Ewald, 1066340 röster
10. Charlotte Perrelli. 1016557 röster
11. Arvingarna, 923022 röster
12. Paul Rey, 998030 röster