Patrick El-Hag firar 30 år som verksam artist. Nyligen har han släppt en singel som man skulle kunna säga är startskottet på ett jubileum som kommer fortskrida resten av året. Singeln har hämtat inspiration från Patricks scendebut på Södra Teatern 1991.

– I korta drag handlar låten, videon och sagan om att sluta cirklar, men den markerar också starten på det här 30-åriga firandet.

Peter Hägerås, som producerat musiken, har omvandlat det som ursprungligen var en visa, till lekfull pop med storslagna och sakrala körer. Produktionen flörtar lite med 90- och tidigt 2000-tal, och har en hel del hiphop-refenser.

– Videon började planeras i somras med min sidekick, filmklippare och medregissör Zebylon Winter. Den filmades till stor del vid Ulriksdal slott under hösten 2020. Därefter var vi tvungna att invänta den perfekta snöstormen att komplettera höstbilderna med. Den kom sent i januari. Med andra ord i runda tal 30 år och nio månader från ax till limpa.

Vem är huvudrollsinnehavaren?
– Det är Fabian Kazen Nikolajeff som är i samma ålder som jag var när jag skrev låten, och sluter på så sätt ännu en cirkel. Han är en cirkusakrobat, fotomodell, artist och skådespelare och medverkade 2018 i musikvideon till min låt Stockholm i juli.

Eftersom Patrick och Fabian har jobbat ihop tidigare kändes valet självklart inför den här videon.

– När vi skulle filma Hertigen av Brandgul var han självskriven för rollen. Faktum är att videon inte blivit av utan honom. Han personifierar nämligen precis allt låten handlar om; ett sagoväsen, en kunglighet och en tvetydig dandy. Många som sett videon har omedelbart dragit parallellen till ”Världens vackraste pojke” som Björn Andrésen utsågs till i samband med rollen i Luchino Viscontis Döden i Venedig. Jag hävdar att Fabian är en strå vassare.

Vem är Hertigen av Brandgul?
– Hans roll liksom videons plot vill jag inte säga för mycket om, då den leker med identiteter och är till stor del utformad som ”en gåta”; Handlar den om ett sexuellt uppvaknande? Vem är Hertigen? Vem är vem? Är det en höstvisa? Är det en modern schlager? Är det något annat? Allt det vill jag att tittaren ska bilda sig en egen uppfattning om.

Patrick har mer musik på gång och om ca tre veckor släpps singeln Gwendolyn. Därefter fortsätter arbetet med en remix-EP och ett album som blir det 30-åriga jubileets crescendo.