SLM-klubbarna i Göteborg, Malmö och Stockholm har allihop antingen minskat sina öppettider eller helt och hållet stängt. För klubbar som är beroende av medlemmar och volontärarbete har pandemin slagit hårt.

I Stockholm har man haft stängt sedan november och i Göteborg likaså, med undantaget att man haft öppet ibland för medlemsservice om man vill förnya eller teckna nytt medlemsskap.

2019 var ett rekordår för SLM Malmö och det är mycket tack vare det man klarat sig okej genom året, dessutom hade man öppet mer eller mindre hela 2020, men med vissa restriktioner.

I Göteborg planerar man öppning

Planen för samtliga SLM är att gå tillbaka till ordinarie öppettider så fort som restriktionerna för restauranger ändras. Man skulle kunna ha öppet rent juridiskt, som vilken annan bar som helst, men i Stockholm till exempel kände man att det var bättre att stänga helt då det inte kändes helt vettigt att ha öppet på grund av pandemin.
I Göteborg har man istället valt att hänga på en lokal pub ibland, men nu planerar man att öppna från och med 11 juni om restriktionerna skulle tillåta det. Men bara en gång i månaden.

Varför har ni inte öppet fast med restriktioner?
– Vi skulle kunna ha öppet och skippa barhänget, och tillåta max fyra personer vid varje bord, som vilken restaurang som helst. Styrelsen har diskuterat det och vi närmar oss ett läge där det kanske blir aktuellt. Men vi behöver se över hur det upplägget isåfall skulle se ut. Ska vi ha öppet darkrooms eller inte till exempel? Det vet vi inte ännu, men det diskuteras, säger Lars, ordförande SLM Stockholm.

Så överlever föreningar som till stor del är beroende av fysisk kontakt

Hur fetischklubbar vars aktiviteter bygger på umgänge har överlevt ett år i distans är tack vare generösa medlemmar och att man snålat. SLM Stockholm hade relativt bra ekonomi i början av 2020, men när de märkte att de behövde stöd så vände de sig till medlemmar.
– Från juni till december 2020 fick vi in 130 000 kronor från medlemmar i gåvor. Vi har en medlem som skänker 5000 i månaden. Det har varit avgörande för vår överlevnad.

I Malmö försökte man beräkna för det värsta.
– Vi hade god ekonomi 2020 och så snålade vi väldigt mycket. Dessutom har vi försökt tänka långsiktigt, säger Ratko som är ordförande i Malmö.

På både gott och ont har SLM Göteborg ingen fast lokal och därför ingen fast hyra, utan bara små löpande kostnader, skriver Anton, ordförande Göteborg, i ett mejl till QX.

Både fler och färre medlemmar

Samtliga SLM är beroende av sina betalande helårsmedlemmar och minskad tillgänglighet på att kunna vara på klubbarna har såklart påverkat medlemsantalet. Vissa har märkt av det betydligt mer än andra. I Stockholm hade man strax över 700 medlemmar i januari 2020 och nu är man nere på ca 250.

Göteborg har ett 50 tal och där har man inte upplevt något större tapp, men det är flera tidigare medlemmar som väntat med att förnya sitt medlemskap.

Malmö har ca 150 medlemmar. Där har man märkt av att de äldre medlemmarna sjunkit i antal, men att man fått nya yngre istället.

Får ta privata medel om det går riktigt illa

Men de klarar sig inte hur länge som helst. SLM Malmö har sagt att de klarar sig över sommaren.

– Det finns inga bidrag att söka till föreningar som oss. Vi har också försökt få en reducerad månadsavgift av bostadsrättsföreningen, men de kunde inte hjälpa till. I värsta fall får jag ta av mina privata medel, om det skulle krisa ordentligt, säger Ratko, SLM Malmö.

I Stockholm har man ansökt omställningsstöd vilket skulle vara avgörande om man vill överleva året ut, om man skulle tvingas ha stängt hela 2021.
– Man har förlängt restriktionerna så just nu är det svårt att sia i framtiden, säger Lars.

Hoppet ligger i vaccineringen.
– Drömmen är såklart att vaccineringen ska fortsätta flyta på och att man i juni eller juli börjar ta bort restriktioner. Då skulle vi kunna ha öppet i alla fall en dag i veckan, säger Lars.