Lesley Roy, som representerar Irland i årets Eurovision, bor med sin fru Lauren sedan tio år i East Village i New York, och varje år de brukar de ha stora Eurovision-fester hemma.

”Jag vet inte varför det verkar finnas så få lesbiska bland Eurovision-fansen.”

34-åriga Lesley Roy skulle ha representerat Irland redan i förra årets Eurovision, då med låten Story of My Life. Men pandemin kom emellan och nu är hon istället tillbaka med Maps. Den är skriven av Lesley själv tillsammans med svenskarna Philip Strand, Emelie Eriksson och Lukas Hällgren. Hennes ESC-nummer skapas också av svenske Benke Rydman, som låg bakom Måns Heroes-nummer (och Eric Saade och Dannys nummer i årets Melodifestival).

Nu befinner hon sig i Stockholm för att repetera innan avresa till Rotterdam.
– Det är mer logiskt att vara här, så jag bor på ett AirBnb. Jag älskar Stockholm, och bodde här mycket under tre år då jag jobbade med Max Martin.

Lesley Roy signades nämligen av stora skivbolaget Jive/Sony 2008 vilket ledde till ett samarbetade med den svenska superproducenten och hans kollegor Rami Yacoub och Andreas Carlsson.

– Att jobba med Max Martin var enormt stort. Han jobbar så hårt och ger sig inte förrän allt är perfekt. Att tävla i ESC har alltid varit på Lesleys ”bucket list” sedan hon som liten följde programmet med sin syster.

– Favoriten är Niamh Kavanaghs In Your Eyes. Vi hade ju en storhetstid under min barndom, och jag är nu spänd på att göra mitt avtryck i den irländska Eurovisionhistorien.

Har du koll på svenska bidrag också?
– Euphoria var ju outstanding, och jag älskar Heroes. Jag älskade Måns stageing så mycket att jag var ju tvungen att kolla om ”Benke” ville göra mitt nummer, och jag är glad att han sa ja.

Vanligtvis bor Lesley med sin fru Lauren sedan tio år i East Village i New York, och de brukar ha stora Eurovision-fester varje år.
– Jag vet inte varför det verkar finnas så få lesbiska bland Eurovision-fansen för det är en så inkluderande miljö. Det är som ett stort roligt hem för HBTQ-personer!

Wikipedia angav ett tag att Lesley identifierade sig som icke-binär, men det stämmer inte.
– Jag är glad att det numer står på Eurovisions officiella hemsida vilket pronomen alla artister föredrar, men det där var ett misstag från en praktikant. Jag är en ”gay woman”.

Lesley kom ut som 14-åring, och är stolt över att utvecklingen i det tidigare strängt katolska hemlandet går framåt.
– De senaste 6-7 åren har det hänt väldigt mycket, samkönade äktenskap har blivit lagliga och vi börjar få samma föräldrarättigheter som straighta. Det ser ljust ut.

Än så länge har hon inte lyssnat in sig på konkurrenterna i Rotterdam, men har hört och gillar den franska låten. Och svenska Voices.
– Den är väldigt bra, och jag har faktiskt jobbat med låtskrivarna Linnea Deb och Jimmy Joker.

De senaste sex åren har Irland bara nått final en gång. Inte ett toppresultat för nationen som har flest ESC-segrar någonsin. Men det vill Lesley förändra.
– Jag har lagt ner hårt arbete att visa att vi kan skicka bra välproducerad pop. Och ni kan ju rösta på oss då vi är i samma semi!

Nämnda fjolårslåt Story of my life hade en väldigt färgglad HBTQ-inkluderande video, men i år är regnbågsreferenserna borta från scenen.
– Det passade för att berätta den låtens story. Maps är helt annorlunda, men den har fortfarande en stolt lesbisk kvinna på scenen, avslutar hon.