Man skulle kunna tro att det är första april idag! Men sanningen är den att Våren – just med stort V – är i antågande!
Och som varje vår sedan tio år tillbaks har Arto Winter och Anders Karlsson därmed öppnat upp sitt älskade, och internationellt hyllade, strandcafé!
– Senaste tiden har vi ägnat åt att borra upp isen och vi har haft ne isbrytare till hjälp, berättar Arto Winter för QX. Det har varit lite exotiskt men som någon sa så har det varit ett utslag för finsk sisu, för jag tycker att det är roligt att jobba så här. Man går här i mamelucker och långkalsonger och kämpar för att det fan skall bli vår här!!!
– Så hur känns det nu när det är issmältning på gång?
– Det känns kallt, men varmt ändå tack vare att det förutom att vara vårt tionde år så firar gamla paviljongen i år 70. Och så är vi såklart enormt glada för att Condé Nast Traveller gett oss ett fint pris. Vi hoppas det kommer locka fler turister till oss och Stockholm, inte minst då gayturister!
– Så nu slår ni upp portarna den helg då våren utlovas!
– Jo, och vare sig det blir päls eller regnjacka så kan man komma förbi och beskåda nyheterna på pråmen och se alla blommor vi fått upp. Söndag ser ju dessutom ut att bli riktigt solig och upp mot tio grader, om prognosen nu håller i sig!
– Hur är det med grannarna som är era stammisar – har det redan varit och knackat på?
– Ja visst, och de säger att det är ett säkert vårtecken att vi öppnar så de väntar tålmodigt!
– Så är det snart sommar – vad är på gång då?
– Det blir lite nya klubbkoncept och spännande konserter, berättar Arto. Och så kommer vi hyra ut mindre motorbåtar så att det kan åkas ut på Riddarfjärden för små kärleks-turer i Mälaren!
– Och innan allt detta är sjösatt?
– Närmast är såklart Hattparaden den 1 maj som vi i år gör tillsammans med stadens äldsta hattbutik, Hattbaren. Och från nästa söndag planerar vi komma igång med söndagsbruncher med levande musik, berättar Arto.
Nytt på Mälarpaviljongen är att man gjort om den del av stora pråmen, eller ”Mamma Pråm” som Arto kallar henne, där det förra året såldes blomster. Där finns nu en ny bardel som så här på försäsongen kommer vara just trädgårdsbutik. Dessutom har ett helt nytt ljudsystem installerats på alla tre pråmarna.
– Dina förväntningar inför denna säsong?
– Jag önskar fler än de sex sommardagar som vi begåvades med förra året! Det vore ju trevligt för oss alla om vi överträffar detta!!! Men, allvarligt sagt så är vår ambition att det varje år skall bli bättre och jag tror vi klarar det i år efter att jag ser vad vi åstadkommit!
Och senaste titten på SMHI visar att lördag blir en dag med lite varmare kläder med sol som tittar fram och så stiger temperaturen på söndag! Och tro det eller ej, efter söndag visas inte en minusdrag ens mitt i natten – så det är alltså sant: Våren, och därmed Mälarpaviljongen, har vaknat ur sin vintersömn.
Och snart, mycket snart, kan vi sippa ett glas rosé i strålande sol, medan hunkar i tighta badbyxor dyker för ett svalkande dopp i Mälaren! Allt medan begeistrade gayturister säger det vi redan vet: Att sommaren i Stockholm är helt magisk!