För femte året är det nu dags för de vackraste av vackra att paradera från Kungsholmplans strand intill bensinmacken utmed vackra Norr Mälarstrand fram till GayStockholms stolthet Mälarpaviljongen.
Och det i de vackraste av vackra hattar! Och den vackraste av vackra utses vid en fest på paviljongen av en eminent jury.
Men i år är det inte ”bara” detta numera traditionella event det handlar om. Hattparaden blir i år en start för insamlingen till Mälarpaviljongens Regnbågsfond.
– Vi har haft över 20 nationaliteter som arbetat hos oss och vi har fått höra mycket som berört och engagerat oss, berättar Arto Winter som tillsammans med Anders Karlsson i år driver verksamheten vid Norr Mälarstrand för tionde säsongen.
– Många av dessa kommer från länder där de inte haft förmånen att kunna sitta på ett öppet gaycafé mitt i staden, så när vi har som roligast kanske man kan tänka sig att skänka en slant till de som inte har det så bra och se till att ”rosa pengar” ges en extra viktig betydelse.
Som grundplåt lägger Mälarpaviljongen 50 000 kronor. I samband med event och klubbkvällar så kommer man att ge möjlighet för gäster att bidra.


Lawrence och Jimmy vid årets Gaygala jobbar idag på Mälarpaviljongen som samlar in pengar till ugandiska hbt-rörelsen i sommar

– I år börjar vi med Uganda eftersom vi genom de som står oss nära fått bevittna hur tuff situationen är där, berättar Arto.
Sedan en tid har Jimmy Sserwadda arbetat på Mälarpaviljongen. Jimmy som tillsammans med sin man Lawrence Kaala tog emot QX Hederspris vid årets Gaygala å den ugandiska hbt-rörelsens vägnar.
Lawrence Kaala fick i år efter flera avslag till slut uppehållstillstånd i Sverige och har även han börjar arbeta på Mälarpaviljongen.
– Vi börjar insamlingen i samband med Hattparaden och avslutar i samband med Stockholm Pride då vi på söndagen överlämnar pengarna till RFSL, berättar Arto.
Från RFSL har initiativet välkomnats och man kommer via sina nätverk se till att pengarna hamnar rätt.
– Pengarna kommer att användas till stödja den ugandiska hbtq-rörelsen och kommer att förmedlas genom RFSLs samarbeten med ett flertal organisationer i Uganda, bland andra SMUG, Sexual Minorities Uganda, berättar Ulrika Westerlund, Förbundsordföramde på RFSL.
– Det kan komma att bli fråga om både långsiktiga projekt och mer snabba insatser för att stödja olika evenemang, men alla pengar kommer att användas för att förbättra situationen för hbtq-personer i Uganda, berättar hon vidare.
Förutom att få gäster att hjälpa till att stötta så berättar Arto Winter att man även kommer att söka stöd från andra aktörer på ”gaymarknaden”. Och nästa år kommer regnbågsfonden att samla in pengar till då behövande.
– Hattparaden sker ju på den internationella engagemangens dag kan man säga så det passar bra att starta då, säger Winter och berättar att det blir Leo B. som är konferencier med sidekick Tommie X och att själva paraden leds av ”svenska Barbie”.
Bland juryns deltagare märks Josefin Craaford, Bea Szenfeld, Gaby Borglund och Stockholm Prides ordförande Peter Rimsby.
På Mälarpaviljongen spelar Söderns Trio som senast i söndags gjorde ”succé” då de spelade på paviljongens första söndagsbrunch med liveunderhållning.
I år är butiken Hattbaren på Götgatan med och fixar paraden så saknar du hatt i hemmet eller källaren är det en god idé att ta dig förbi butiken i helgen.




2012: Hattar glänste i strålande sol

2011: Anthopoleion vann pris för bästa hatt

2010: Fröken Törnblom tog hem hattpriset

2009: Erik bar den vackraste hatten