Jöback på Tony Awards inatt – Kinky Boots blev vinnaren

Jake Gyllenhall, Sally Field och Tom Hanks delade ut pris, Cyndi Lauper sjöng ”True Colours” och konferencier Neil Patrick Harris öppnade galan med ett nummer som måste tagit månader att få ihop. Och så stod Peter Jöback, som första svensk artist på Tony Awards scen, och sjöng Phantom of the opera med sin motspelerska Christine inför miljontals tittare.
Galan hade tre stora vinnare under kvällen, musikalerna Pippin’ och Matilda, men den stora vinnare var Kinky Boots som tog hem 6 Tonys, bl.a för bästa musikal, bästa dans och bästa manliga huvudroll. Musikalen som är baserad på Harvey Fiersteins bok är en sann historia om en kämpande skomakare och hans arbetskollega som är en dragqueen. Musiken och texten är skriven av Cyndi Lauper. I vinnartalet sa producenten till Kinky Boots ”att få människor att acceptera och omfamna de som anses som annorlunda, det är vad Kinky Boots handlar om”.
Cyndi Lauper vann dessutom priset för bästa musik till Kinky Boots, ett pris som delades ut av Jesse Tyler Ferguson från Modern Family som förutom Neil Patrick Harris var kvällens stora behållning. Bli inte förvånad om Mr Furgeson tar över rollen som konferencier om några år.
Gladaste vinnaren och den som fick mest jubel var Billy Porter för sin roll som dragqueen i Kinky Boots.

Andra prisutdelare under kvällen var Sigourney Weaver, Alan Cumming, Scarlett Johansson, Matthew Morrison, Andrew Rannells, Zachary Quinto, Jane Krakowski, Anna Kendrick m.fl.