Under tisdagskvällen startade Biggest Loser på TV4 Play och TV4 där tittarna får följa 12 deltagare på en resa mot ett sundare liv. De stöttas av terapeuten Tobias Sahlin, personliga tränaren Pischa Strindsted och dietisten Caroline Wilbois och programmet leds av Malin Stenbäck. Två av deltagarna är HBTQ+.

Josselin.

46-åriga Josselin Freytes från Enskede jobbar som kökschef, just nu på en skola och gör även catering. Hon blev tillfrågad efter att ha sökt tidigare, då den säsongen inte blev av på grund av pandemin. Som yngre var Josselin aktiv och tränade ofta, och de senaste åren har hon även coachat tjejer och ickebinära i motionsboxning. Men hon kände att hon inte mådde bra i sin kropp och sitt mående, och hade slutat prioriterat sig själv.
– Så jag bestämde mig för att göra en förändring, för jag mådde väldigt dåligt. Beslutet om att vara med i Bigggest Loser var ganska lätt, trots att det innebar att lämna ut sig och sin viktresa i tv. Men jag ville göra en livsförändring, göra nåt för mig själv för en gångs skull och hitta tillbaka till mig själv.
Hur var inspelningarna? 
– Det var långa dagar med massa kameror, mycket människor, känslor, tålamod och det gällde att hålla ut. Det är svårt att ens föreställa sig hur tufft det verkligen är! Men jag träffade fantastiska människor som fick mig att skratta och känna mig sedd. Jag fick vänner för livet på slottet.

Josselin är homosexuell, och har verkat många år inom HBTQ-communityt.
– Jag har jobbat med Anna Högkil som har Moxy i många år, är delaktig i hennes Moxy-fester, och under Pride har jag stort personalansvar för många av tälten.

Som 14-åring kom hon ut för sin bror och han, då 10, sa bara ”okej”, och för alla andra kom hon ut som 17-åring då hon hade sitt första förhållande med en tjej.
– Alla misstänkte det redan, så ingen reagerade speciellt (skrattar). Jag har varit 100% öppen med min läggning sedan jag kom ut, och är det även i programmet.

När inspelningarna började så levde Josselin i en 10-årig relation, men när hon sedan återvände hem så hade hennes dåvarande fästmö bestämt sig för att avsluta relationen.
– Det var tungt, och jag var inte delaktig i beslutet. Jag kände att jag aldrig fick chansen att prata igenom det beslutet. Just nu letar jag inte efter något, jag försöker mest vänja mig vid att vara nyseparerad. Framöver kommer jag att lägga vikt i att träffa nån jag känner tillit till, med ärlighet, lojalitet och som får mig att känna mig älskad och uppskattad, på samma sätt som jag ger. Jag har insett att jag saknat det i tidigare relationer. Jag är en otroligt kärleksfull människa, och förtjänar att få det tillbaka på samma sätt.
Vad var målet med din medverkan?
-Att hitta tillbaka till mig själv och att må bra i min kropp, få ta del av en hälsosammare livsstil och lära mig hur jag ska bibehålla det.

Joakim.

Luleåbon Joakim Isaksson Markström, 28 år, har under de senaste åren känt att hans kropp inte fungerat så som han vill.

– Jag hamnade i ett vägskäl och kände att jag måste förändra något. Ena alternativet var att ännu en gång försöka att klara det på egen hand och det andra alternativet var att göra en viktminskningsoperation. När Biggest Loser dök upp så förstod jag att det första alternativet var det rätta. Jag vill vara bekväm i min kropp. Att orka gå upp och ner för en trapp utan att få andnöd, eller att kläder inte ska skava.

 Hur resonerade du kring att visa din hälsoresa i TV?
– Jag är inte så privat av mig men givetvis är det skrämmande att vara så öppen med allt kring hälsan i TV, och det är något av det jobbigaste jag har gjort. Det var en emotionell berg och dalbana. Men också bland det roligaste jag gjort, jag skrattade varje dag så jag kiknade. Det är så fantastiska individer under denna säsong. Vi blev väldigt tajta och det var svårt att se varandra som konkurrenter.

Joakim identifierar sig med H:et i HBTQ+ och kom ut för sin familj och vänner året efter han gick ut gymnasiet.
– Det var väldigt läskigt. Jag är född och uppvuxen i ett väldigt konservativt samhälle som heter Korpilombolo och ligger i Tornedalen. Det fick mig att tveka och vara livrädd för att komma ut. Men lyckligtvis togs det emot väldigt väl och det är jag fruktansvärt tacksam för!

Är vi som minoritet mer eller mindre accepterande mot människor med övervikt?
– Kroppsidealet som finns bland homosexuella män har jag upplevt som väldigt hårt. Det tär på en att bli avvisad så fort man visar upp en bild på sin kropp. Jag önskar att man kunde ge varandra en chans och gå på en dejt och inte döma så hårt.  

Till vardags jobbar Joakim som evenemangskoordinator på Kulturcentrum Ebeneser i centrala Luleå, vilket han älskar. Dessutom är han ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län och jobbar just nu även 25% för föreningen. Och bedriver nattklubben Klubb Chroma.

Ja, du är en klubbbprofil i Norr, berätta!
– 2018 fick jag chansen att starta klubbkonceptet Klubb Chroma som är en renodlad gayklubb där fokus är att skapa ett mer öppet Luleå där den queera-kulturen står i fokus. Sedan 2020 huserar jag på nattklubben Holy Cow som är Luleås hetaste nattklubb, det var fint att få komma in i ”finrummet”!

Civilstånd?
– Jag är singel och sökande, jag vill dejta! Jag söker efter någon som jag kan dela vardagen med, både det roliga och tråkiga. Jag har aldrig haft ett förhållande i vuxen ålder så det är svårt att ha preferenser.